Η BofA επιστρέφει τις εγγυήσεις των 425 εκατ. δολαρίων

Η BofA επιστρέφει τις εγγυήσεις των 425 εκατ. δολαρίων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληρωμή 425 εκατ. δολαρίων στο ομοσπονδιακό κράτος για ακύρωση εγγυήσεων που δόθηκαν στη Merrill Lynch -και που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ- κλείνει ένα μόνον κεφάλαιο μεταξύ της Bank of America (BofA) και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση της ΒοfΑ προμηνύει την επιστροφή των 45 δισ. δολαρίων που παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο δύο πακέτων διάσωσης της αμερικανικής τράπεζας, εν μέσω της βαθύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το Κραχ του ’29. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα αποδεχτούν το αίτημα της BofA, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν συμβιβάζονται τα συμφέροντα των φορολογουμένων και ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια στο μέλλον.

Αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοικτά όσον αφορά στην εξαγορά της Merrill Lynch από την BofA, μια συμφωνία που σφραγίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με την παρότρυνση της κυβέρνησης. Στόχος ήταν να μην οδηγηθεί η Merrill Lynch σε μια κατάρρευση ανάλογη εκείνης της Lehman Βrothers.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της BofA, Κένεθ Λούις, αντιστέκεται σε αίτημα της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων (HOC) για την παράδοση περισσότερων λεπτομερειών σε ό, τι αφορά την προαναφερόμενη συμφωνία.

Επιπροσθέτως, παραμένει άγνωστο τι θα ακολουθήσει μετά την απόρριψη συμβιβαστικής λύσης 33 εκατ. δολαρίων μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της BofA από τον δικαστή Τζεντ Ράγκοφ, ο οποίος κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι αποφεύγουν την εκδίκαση της υπόθεσης. Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η παραχώρηση μπόνους 3,6 δισ. δολαρίων σε στελέχη της Merrill Lynch λίγους μήνες μετά την εξαγορά της από την BofA. Η BofA κατηγορείται ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τα μπόνους, συναίνεσε στην καταβολή τους και δεν ενημέρωσε τους μετόχους παρά μόνον την τελευταία στιγμή, δηλαδή όταν ανακοινώθηκαν οι ζημίες 15 δισ. δολαρίων της Merrill Lynch για το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Οι εγγυήσεις των 425 εκατ. δολαρίων που επέστρεψε η BofA είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC) και τη Fed. Αφορούσαν στην κάλυψη του κινδύνου από ενδεχόμενες πρόσθετες ζημίες της Merrill Lynch. Οπως επισημαίνεται από τη The New York Times, η επιστροφή τους προμηνύει για τους επόμενους μήνες την επιστροφή τουλάχιστον των 20 δισ. από τα 45 δισ. δολάρια των δυο πακέτων διάσωσης.

Μια από τις προτεραιότητες του κ. Λούις είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της τράπεζας με τις ρυθμιστικές αρχές όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ο ίδιος έχει συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Ηδη, κατόπιν αιτήματος των Αρχών, χαράσσει σχέδιο διαδοχής για να είναι προετοιμασμένο το έδαφος όταν φθάσει η στιγμή να αποσυρθεί από τη διοίκηση της BofA. Παράλληλα, όμως, δέχεται πιέσεις από την HOC και τον πρόεδρο της επιτροπής, Εντόλφους Τάουνς, ο οποίος απαιτεί περισσότερα έγγραφα για την εξαγορά της Merrill Lynch, αφού ήδη παρήλθε η προθεσμία που είχε θέσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η μετοχή της AIG σημείωνε μεγάλη άνοδο χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, μετά από δήλωση του κ. Τάουνς ότι «θα εξετάσει σοβαρά» τη χαλάρωση των όρων εξυπηρέτησης του πακέτου διάσωσης του ομίλου, ύψους 182,3 δισ. δολαρίων. Σημειωτέον ότι η AIG ελέγχεται από τον περασμένο Οκτώβριο πλήρως από το ομοσπονδιακό κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή