Μηχανισμό βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης ζητεί από G20 ο Μπράουν

Μηχανισμό βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης ζητεί από G20 ο Μπράουν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών του G20 σε ό, τι αφορά τη δημιουργία νέου πλαισίου καταπολέμησης των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν. Δηλώνοντας αποφασισμένος να εμμείνει στην ανάγκη διατήρησης των πακέτων στήριξης της οικονομίας, τονίζει ότι οι ηγέτες των 20 πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών που απαρτίζουν την ομάδα, θα πρέπει να αρχίσουν να καταρτίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές μιας νέας παγκόσμιας τάξης, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η εύθραυστη ανάκαμψη να καταστεί βιώσιμη.

Μιλώντας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ, ο κ. Μπράουν επέστησε την προσοχή σε μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση των τεράστιων ανισορροπιών στο εμπόριο, στην αποταμίευση και την κατανάλωση. Τόνισε, δε, πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν λύσεις σε αυτά ενόσω ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, «διερευνούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε για το μέλλον τον μηχανισμό ή το μονοπάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων για τους καλύτερους τρόπους επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, ενός καλύτερου συστήματος προειδοποίησης για πιθανές κρίσεις, ενός καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης των ανισορροπιών σε όλο τον κόσμο». Μια πιο «ισόρροπη» παγκόσμια οικονομία -για την οποία έχουν ήδη κάνει λόγο πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν- θα αποτελέσει «το κλειδί για την επίλυση ζητημάτων όπου οι ήπειροι μπορούν να εργαστούν καλύτερα μαζί για να επιτύχουν τα επίπεδα ανάπτυξης που χρειαζόμαστε». Σε μικρότερο βάθος χρόνου, ο κ. Μπράουν υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ώστε να παγιωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη. Αντίθετα με όσους κάνουν λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικής εξόδου από τις πολιτικές στήριξης, επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη τους ερχόμενους μήνες απ’ όση δέχθηκε ώς τώρα, καθώς θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο τα δημόσια πακέτα τόνωσης της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, «τους ερχόμενους 15 μήνες, θα δείτε ακόμα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ απ’ όσα τους τελευταίους μήνες». Το ίδιο θα συμβεί και στη Γερμανία, διότι «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που επιζητούμε είναι να διαφυλάξουμε την ανάκαμψη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διπλωματικοί κύκλοι φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να προτείνει τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ως επικεφαλής τής υπό σχεδιασμό Αρχής της Ε. Ε. για την εποπτεία των τραπεζών και της αγοράς, σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βρετανία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή θα καταθέσει το σχέδιο μεταρρύθμισης, βάσει του οποίου δημιουργούνται πανευρωπαϊκές επιτροπές τραπεζικής εποπτείας και ξεχωριστό σώμα για τον εντοπισμό ενδείξεων νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Η στήριξη της Βρετανίας είναι καίριας σημασίας, προκειμένου το σχέδιο να υλοποιηθεί έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, η χώρα εμφανίζεται νευρική, γιατί οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν ισχυρότερους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιτρέποντας στην Επιτροπή να θέσει αυστηρότερους κανόνες σε μια βιομηχανία η οποία ευθύνεται βέβαια για την οικονομική κρίση, ωστόσο παραμένει ζωτικής σημασίας για τη βρετανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή