Η Γερμανία μειώνει 22% τον δανεισμό

Η Γερμανία μειώνει 22% τον δανεισμό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση έως 22% του προγράμματος δανεισμού της για το τέταρτο τρίμηνο του έτους αποφάσισε η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία συνέβαλε στον περιορισμό των αναγκών χρηματοδότησης. Ειδικότερα, η Γερμανία θα διαθέσει τίτλους αξίας 59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 δισ. θα αφορούν ομόλογα.

Η βελτίωση των συνθηκών στο παγκόσμιο εμπόριο και οι πρωτοφανείς πωλήσεις κρατικών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα πακέτα στήριξης των τραπεζών και της οικονομίας συνέβαλαν ώστε η Γερμανία να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% αυτό το διάστημα, ενώ σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ινστιτούτου Ifo, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στα υψηλά 12μήνου. Ετσι, λίγο πριν από τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, η Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ γίνεται η πρώτη χώρα που ανακοινώνει μείωση του δανεισμού, προκαλώντας χθες εκτίναξη στις τιμές των κρατικών ομολόγων και πτώση της απόδοσης των 10ετών κατά 8 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη από τις 14 Αυγούστου.

Η μείωση είναι της τάξης των 17 δισ. ευρώ και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δείχνει ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης ήταν τελικά μικρότερες απ’ όσο προβλεπόταν». Αρχικά, η Γερμανία σχεδίαζε να εκδώσει φέτος ομόλογα αξίας 346 δισ. ευρώ, ύψος πρωτοφανές, αυξημένο κατά 57% σε σχέση με τα περυσινά 220 δισ. ευρώ. Η μείωση του τέταρτου τριμήνου περιορίζει το σύνολο στα 329 δισ. ευρώ, που και πάλι παραμένει ιστορικό ρεκόρ.

Η γερμανική κίνηση δεν θεωρείται ότι θα βρει μιμητές στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με αναλυτές, οι περισσότερες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες θα διατηρηθούν και το ερχόμενο έτος. Η απόφαση, πάντως, εκτιμάται πως θα ευνοήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο στις μεθαυριανές εκλογές, όπου οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται να χάνουν διαρκώς έδαφος.

Σε ό, τι αφορά τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 91,3 μονάδες, έναντι 90,5 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο έως και στις 92 μονάδες και η σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης, σύμφωνα με το Ifo, δείχνει πως οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν ακόμα δύσκολες τις τρέχουσες συνθήκες. Οπως εκτιμάται, «η γερμανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, όμως η δημοσιονομική στήριξη θα παραμείνει κινητήριος μοχλός αυτής της ανάκαμψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή