Ανοδικά τα πολύτιμα μέταλλα

Ανοδικά τα πολύτιμα μέταλλα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάλογη πορεία με αυτήν του πετρελαίου ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, χρυσού και αργύρου, που μετά τρεις συναπτές ημέρες πτώσης, ευνοήθηκαν από τη διολίσθηση του δολαρίου και ανέκαμψαν. Στις αρχές της εβδομάδας υποχωρούσαν ακόμη όλα τα πολύτιμα μέταλλα, η πλατίνα, ο άργυρος και ο λευκόχρυσος, ενώ η τιμή του χρυσού έχανε 5,40 δολάρια και διαμορφωνόταν στα 1.004,90 δολάρια η ουγγιά στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ στην αγορά του Λονδίνου είχε κάποια στιγμή υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 1.000 δολαρίων. Από την Τρίτη, όμως, ανέκαμψε στα 1.014 δολάρια. Οι επενδυτές προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο – αν και δεν λείπουν οι απαισιόδοξοι που εστιάζουν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οπως προβλέπουν, σε χρονοδιάγραμμα τριών ετών η τιμή του χρυσού θα έχει υποχωρήσει στα 750 δολάρια η ουγγιά.

Σε ανοδική πορεία εισήλθαν, πάντως, κατά την περασμένη εβδομάδα και οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων, με ενδεικτική περίπτωση εκείνη της αμερικανικής Steel Corp., η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 49,5 δολάρια. Ενδιαφέρουσα παρέμβαση στην αγορά μετάλλων ήταν εκείνη του Μαρκ Τζόνσον, ιδιοκτήτη αμοιβαίου κεφαλαίου που επενδύει σε εταιρείες πολύτιμων μετάλλων. Ο εν λόγω επενδυτής προέβλεψε πως οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων χρυσού θα σημειώσουν μεγαλύτερη και ταχύτερη άνοδο από εκείνη της τιμής του χρυσού, καθώς διευρύνονται τα περιθώρια κέρδους των ορυχείων. «Για κάθε 1% αύξησης στην τιμή του χρυσού, η τιμή των μετοχών θα ενισχύεται κατά 2% ή και 3%», εκτιμά ο κ. Τζόνσον και επισημαίνει πως καθώς αναρριχάται η τιμή του χρυσού, η αύξηση του κόστους είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα να διευρύνονται τα κέρδη. Το αμοιβαίο κεφάλαιο του κ. Τζόνσον επενδύει περί τα 1,2 δισ. δολάρια, με το 80% των τοποθετήσεών του να γίνεται σε μετοχές ορυχείων, τα οποία επιλέγει με κριτήριο τους ισολογισμούς τους, τη δυνατότητά τους για αύξηση της παραγωγής, αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους της περιοχής όπου βρίσκονται. Σε ανοδική πορεία βρέθηκε, τέλος, και η τιμή του χαλκού, με τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να σημειώνουν άνοδο 2,05 σεντς, στα 2,8055 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή