Η ανάληψη υψηλότερου ρίσκου έπληξε το δολάριο

Η ανάληψη υψηλότερου ρίσκου έπληξε το δολάριο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των αισιόδοξων εκτιμήσεων της Αναπτυξιακής Ασιατικής Τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ασία, αλλά και των αυξημένων προσδοκιών από τη συνάντηση του G20, απέβησαν κατά την περασμένη εβδομάδα σε βάρος του δολαρίου. Με ανανεωμένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν το ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα τη διολίσθησή του.

Την περασμένη Τρίτη, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέχρι και τα 1,48 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου και 1,47 στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το δολάριο υποχώρησε και έναντι του γιεν, στα 91,16 γιεν, από τα 91,10 γιεν, στα οποία βρισκόταν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να προτιμούν άλλα νομίσματα και γενικότερα άλλες τοποθετήσεις όχι μόνον εξαιτίας της διαφαινόμενης ανάκαμψης, αλλά και επειδή οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου αναμενόταν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών των χωρών τους να διατηρήσουν τα μέτρα τόνωση της οικονομίας, τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και την αυξημένη προσφορά χρήματος. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν δε πως η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου στα υφιστάμενα σχεδόν μηδενικά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναλυτές της UBS, άλλωστε, επισήμαναν πως η πτώση του δολαρίου ενδέχεται να αντανακλά την πεποίθηση της αγοράς ότι η εξέλιξη αυτή δεν επρόκειτο να απασχολήσει το G20. Και οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman εκτιμούν ότι είναι σχεδόν απίθανη μια παρέμβαση για την ενίσχυση του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή