Η ύφεση επηρεάζει τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους

Η ύφεση επηρεάζει τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διεθνής οικονομική ύφεση έχει τις δυσμενείς προεκτάσεις της ακόμη και στους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους, όπου τα ενοίκια έχουν μειωθεί στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 24 ετών. Αυτή είναι η διαπίστωση της επιχείρησης κτηματομεσιτών Cushman & Wakefield Inc., μιας από τις μεγαλύτερες του κλάδου.

Στην Πέμπτη Λεωφόρο, στο Μανχάταν, η οποία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των πιο ακριβών οδών λιανικής πώλησης στον κόσμο επί οκτώ συνεχή χρόνια, τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 8,1% το δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Διαμορφώθηκαν στα 1.700 δολ. ανά τετραγωνικό πόδι, όπως διαπιστώνει η Cushmnan & Wakefield, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Στο Κοζγουέι Μπέι του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 1%, στα 1.525 δολ. ανά τετραγωνικό πόδι, ενώ στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι παρέμειναν σχεδόν σταθερά στα 1.009 δολάρια.

«Το τελευταίο δωδεκάμηνο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος για τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων», λέει ο Τζον Στράτσαν, της Cushman & Wakefield. Τα ενοίκια των καταστημάτων βρίσκονται σε πτώση διεθνώς καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχωρούν και η ανεργία αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι έμποροι λιανικής πώλησης να αναστέλλουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Μόνο οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου απέλυσαν 286.400 άτομα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το πρακτορείο Bloomberg. Ο μέσος όρος των ενοικίων σε 274 εμπορικούς δρόμους που επισκέφθηκε η Cushman & Wakefield Inc. σε 60 χώρες έχει μειωθεί κατά 23%, στα 213 δολ. ανά τετραγωνικό πόδι, από τα 276 δολ. πέρυσι.

Η μεγαλύτερη πτώση των ενοικίων παρατηρείται στα κράτη της Ασίας-Ειρηνικού, με ποσοστό μείωσης κατά 15,1%. Στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη, τα ενοίκια παρουσιάζουν πτώση κατά 14,7%, στις ΗΠΑ κατά 12% και στην Ευρώπη κατά 5,8%.

«Τα ενοίκια δεν προβλέπεται να αυξηθούν εάν η διεθνής οικονομία και η αγορά εργασίας δεν παρουσιάσουν ενδείξεις ανάκαμψης», σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της Cushman & Wakefield.

H οδός Μοντεναπολεόνε στο Μιλάνο, όπου η αύξηση των ενοικίων σε ετήσια βάση είναι 1,5%, κατέχει την τέταρτη θέση στον κατάλογο των πιο ακριβών εμπορικών δρόμων στον κόσμο, με 887 δολ. ανά τετραγωνικό πόδι. Ακολουθεί το Τόκιο με 776 δολ. και η Μποντ Στριτ, στο Λονδίνο με 768 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή