«Παράθυρο» για συμφωνία μεταξύ E.E. και Microsoft

«Παράθυρο» για συμφωνία μεταξύ E.E. και Microsoft

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Νέλι Κρους, άφησε να εννοηθεί πως επίκειται συμφωνία που θα τερματίσει μια από τις χειρότερες διενέξεις της θητείας της: την υπόθεση κατά της Μicrosoft.

Τελευταία τα στελέχη της Επιτροπής εξετάζουν την πρόταση της Microsoft να προσφέρει η επόμενη έκδοση του προγράμματος Windows στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέγει τον παροχέα με το οποίο θα συνδέεται με το Διαδίκτυο. Η κ. Κρους δήλωσε, πάντως, πως η ομάδα νομικών συμβούλων της εξετάζει προσεκτικά την πρόταση για να εξακριβώσει κατά πόσον πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Ενόψει, άλλωστε, της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ διάφορα θέματα ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και εκείνο του άλλου γίγαντα της υψηλής τεχνολογίας με πανίσχυρη θέση στην αγορά, της Google. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να δημιουργηθεί μια «διαφανής πολιτική ανταγωνισμού».

Οι συνεχείς αποτυχίες των προσπαθειών Ευρωπαϊκής Ενωσης και Microsoft για κοινά αποδεκτή λύση οδήγησαν το 2004 στην καταδίκη της εταιρείας που ανεστάλη μετά από έφεση το 2007. Αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες από ευρωπαϊκής πλευράς, η Microsoft πρότεινε να δώσει στους χρήστες των καινούργιων υπολογιστών στην Ευρώπη τη δυνατότητα να «φορτώνουν» εύκολα άλλους παροχείς υπηρεσιών Internet και να εγκαταλείψουν τον δικό της παροχέα, το επίμαχο Internet Explorer. Από νομικής πλευράς, η κ. Κρους δικαιούται να επιβάλει αλλαγές μόνον σε ό,τι κάνουν οι εταιρείες στο εσωτερικό της Ευρώπης. Πρακτικά, όμως, μια διεθνής εταιρεία όπως η Microsoft μπορεί να εφαρμόσει ορισμένες από τις αλλαγές που θα της επιβληθούν και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασισθεί αν θα ανανεωθεί ο διορισμός της κ. Κρους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ακόμη πέντε χρόνια. Το σημαντικότερο εμπόδιο είναι πως το κόμμα της, που υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά, δεν αποτελεί πλέον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή