Τα αισιόδοξα μηνύματα από το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια

Τα αισιόδοξα μηνύματα από το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένου ότι οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών έχουν καταγράψει ράλι 60% μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, θα περιμέναμε να έχουν γίνει κάπως απαγορευτικές οι αποτιμήσεις τους. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του πρόσφατου αυτού ράλι δείχνει πως οι επενδυτές παραμένουν ατάραχοι μπροστά στους τρέχοντες πολλαπλασιαστές της αγοράς, θεωρώντας τις μετοχές σχετικά φθηνές ακόμα. Με τα επιτόκια σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, τις προσδοκίες για ακόμα καλύτερα κέρδη το γ’ τρίμηνο και τον πληθωρισμό χαμηλό, όλοι οι παράγοντες προδικάζουν περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και το ερχόμενο εξάμηνο. Ο δείκτης Dow Jones πλησιάζει τις 10.000 μονάδες, διαμορφούμενος πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις 6.547,05 μονάδες όπου είχε κλείσει τον Μάρτιο. Ο δείκτης S&P 500 -ενισχυμένος σχεδόν κατά 19% από πέρυσι- προσβλέπει σε άνοδο στις 1.100 μονάδες, μετά τις 676,53 μονάδες του Μαρτίου.

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενισχύσει την επιχειρηματολογία για ισχυρή ανάπτυξη με ελεγχόμενο πληθωρισμό, δικαιολογώντας τις υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών. «Οι μετοχές πράγματι παραμένουν σχετικά φθηνές», υποστηρίζει μερίδα αναλυτών, η οποία τονίζει πως «οι πολλαπλασιαστές είναι σήμερα σε επίπεδα ίσως και 16 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Επειδή, όμως, αναμένουμε πολύ χαμηλό βασικό πληθωρισμό, περίπου στο 1,4%, και αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κάτω του 3,5%, μπορούμε να δικαιολογήσουμε πολλαπλασιαστές (λόγος τιμής προς κέρδη ή απλώς P/E) περίπου 20 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη».

Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που δίνει η αγορά σε κάθε «βουτιά» της για να τοποθετηθούν. Μια ακόμα πιο αισιόδοξη εικόνα για την αγορά είναι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο λεγόμενος trailing P/E, ο λόγος δηλαδή τιμής προς κέρδη ανά μετοχή όπως υπολογίζεται με βάση τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου. Ο λόγος αυτός έχει διαμορφωθεί σήμερα στις 20,6 φορές, έναντι 11 τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤhomsoReuters, για τις εταιρείες του S&P 500. Οπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, «η οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, κάτι που θα φανεί στο ΑΕΠ, αλλά και στα εταιρικά κέρδη. Η αγορά δεν αντικατόπτρισε ακόμα τις καλές επιδόσεις του γ’ τριμήνου». Ακόμη και ο Σεπτέμβριος, που κατά παράδοση είναι «δύσκολος μήνας» και κηρύσσει την έναρξη εποχικής εξασθένησης των μετοχών, προδιαγράφεται φέτος ο καλύτερος των τελευταίων 11 ετών για τον S&P 500. Αυτό ωθεί σε συμπεράσματα του τύπου ότι «αφού αγοράζουν ακόμα οι επενδυτές, η αγορά παραμένει φθηνή». Δεν πείθονται, ωστόσο, όλοι ότι η αγορά δεν έχει φθάσει στα όριά της. Σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup, «πολλοί βιάζονται να κηρύξουν το τέλος της «κατάρας του Σεπτεμβρίου» τώρα που οι δείκτες συνεχίζουν να ενισχύονται, έστω και πριν από τις κρίσιμες δοκιμές πριν από την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, στα τέλη του μήνα και ως τα μέσα του επόμενου». Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι αναλυτές, ωστόσο, ο trailing P/E «παραμένει αρνητικός»: από το 1940, κάθε φορά που οι λόγοι εκτινάσσονται σε τέτοια ύψη, η αγορά παρουσιάζει αρνητικές επιδόσεις το 12μηνο που ακολουθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή