Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και συγκράτηση πληθωρισμού

Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και συγκράτηση πληθωρισμού

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Αύγουστο κατά 1,8% (στις 99,1 μονάδες), συνεχίζοντας την ανοδική πορεία (1,6% τον Ιούλιο και 1,3% τον Ιούνιο), σύμφωνα με ανακοίνωση του οικονομικού συμβουλίου Conference Βoard.

Την ίδια στιγμή, ο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβαλντ Νοβότνι, ανέφερε σε αυστριακή εφημερίδα ότι «αναμένουμε τον πληθωρισμό να παραμείνει για τα επόμενα δύο χρόνια σημαντικά κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη», επίπεδο που αποτελεί τον στόχο της τράπεζας. Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν αυτό υπονοεί και διατήρηση των επιτοκίων της τράπεζας στα ίδια επίπεδα, υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να δεσμευτούμε για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Οσον αφορά τον δείκτη οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνεται ότι αυτός παρέχει ενδείξεις για πιθανά σημεία καμπής στον οικονομικό κύκλο. Ο εν λόγω δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 8% κατά τη διάρκεια του 2009, που διαδέχτηκε την πτώση 15% στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2007 και Δεκεμβρίου 2008. «Ο βασικός αυτός οικονομικός δείκτης της Ευρωζώνης εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι ο αντίστοιχος δείκτης των ΗΠΑ, αλλά αυτό έχει να κάνει πιθανότατα με τη σοβαρότητα της ύφεσης στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board στην Ευρώπη, Ζαν-Κλοντ Μανινί, συμπληρώνοντας ότι «οι οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά η πιθανότητα μιας εργασιακής κρίσης μπορεί να εκτροχιάσει τη βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή