Εξαγορά της ΑCS από τη Xerox έναντι 6,4 δισ. δολαρίων

Εξαγορά της ΑCS από τη Xerox έναντι 6,4 δισ. δολαρίων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία των υπηρεσιών πραγματοποίησε χθες η Xerox, με τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας υπεργολαβιών Affiliated Computer Services (ACS) αντί 6,4 δισ. δολαρίων. Σε ανακοινωθέν της, η διευθύνουσα σύμβουλος της κορυφαίας κατασκευάστριας έγχρωμων εκτυπωτών υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, Ούρσουλα Μπερνς, δήλωσε ότι πρόκειται για κίνηση που θα «αλλάξει τους κανόνες» για τη Xerox, της οποίας τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών αναμένεται πλέον να τριπλασιασθούν το 2010, φθάνοντας τα 10 δισ. δολάρια, έναντι 3,5 δισ. το 2008.

Η κίνηση της Xerox -η πρώτη μεγάλη συμφωνία της κ. Μπερνς από τον Ιούλιο, όταν ανέλαβε τα ηνία- αποτελεί μέρος ευρύτερης τάσης μεταξύ των μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες αποσκοπούν στην απεξάρτησή τους από την παραγωγή προϊόντων, επιζητώντας σταθερότερες πηγές εσόδων και κερδών, υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας, αλλά και στενότερες επαφές με τους πελάτες. Οι κολοσσοί αυτοί θέτουν συχνά στο στόχαστρο εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να επισπεύσουν τη μετάβαση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Dell ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Perot Systems αντί 3,9 δισ. δολαρίων. Πέρυσι, η Hewlett-Packard έπραξε το ίδιο με την EDS, καταβάλλοντας 13,9 δισ. δολάρια. Ολες αυτές ακολουθούν το μοντέλο που εγκαινίασε η ΙΒΜ πριν από μια δεκαετία και η General Electric ακόμα νωρίτερα. Σύμφωνα με τη Xerox, το προϊόν της εξαγοράς θα έχει έσοδα 22 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων σχεδόν το 50% θα προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ACS, Λιν Μπλότζετ, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν απαραίτητη προκειμένου «να επεκταθούμε διεθνώς και να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες μας μέσω της τεχνολογίας». Η ΑCS, με περισσότερους από 74.000 υπαλλήλους, δραστηριοποιείται σε τομείς που περιλαμβάνουν το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογία πληροφορικής, την επεξεργασία συναλλαγών, την εξυπηρέτηση πελατών κ. λπ.

Σύμφωνα με αναλυτές, θα χρειαστεί «ηράκλεια προσπάθεια για να ενοποιηθούν αυτές οι δύο εταιρείες» και οι κίνδυνοι είναι «τεράστιοι». Το στοίχημα κρίνεται «τολμηρό» για την επέκταση της Xerox σε μια αγορά που αποτιμάται στα 150 δισ. δολάρια και της εξασφαλίζει πρόσβαση στα «άδυτα» της αμερικανικής κυβέρνησης. Η εταιρεία καταγράφει μείωση πωλήσεων τα τελευταία τρία τρίμηνα και οι αναλυτές προβλέπουν το ίδιο και για τέταρτη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή