Η Βρετανία θα κόψει τα ετήσια μπόνους των τραπεζών

Η Βρετανία θα κόψει τα ετήσια μπόνους των τραπεζών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «απληστία και απερισκεψία» που κυριαρχεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα φιλοδοξεί να πατάξει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, ζητώντας χθες από τις τράπεζες να μειώσουν τα υπερβολικά μπόνους και διαβεβαιώνοντας ότι οι πλούσιοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους. Ολα αυτά στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, όπου ο κ. Ντάρλινγκ προειδοποίησε ότι «θα εφαρμόσουμε νομοθεσία που θα δίνει τέλος σε μια νοοτροπία, η οποία τοποθετεί τα βραχυπρόθεσμα κέρδη πάνω από τη μακροπρόθεσμη επιτυχία».

Ενα χρόνο λιγότερο πριν από τις εκλογές του επόμενου Ιουνίου, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν καταβάλλει προσπάθειες αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της, επιτιθέμενη στους τραπεζίτες και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πλούσιοι είναι εκείνοι που θα επωμισθούν το βάρος της σφοδρότερης μεταπολεμικής ύφεσης. Ο κ. Ντάρλινγκ υπενθύμισε ότι αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές και τις εργοδοτικές συνταξιοδοτικές εισφορές, ενώ ήδη το υπουργείο του διεξάγει έρευνες σε 100.000 υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς και αναμένει να ανακτήσει απλήρωτους φόρους ύψους τουλάχιστον 1 δισ. στερλινών μόνο από το Λιχτενστάιν.

Συνάντηση με στελέχη

Ο Βρετανός υπουργός πρόκειται, μάλιστα, να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με ανώτατα στελέχη των Barclays, RBS, HSBC και Lloyd’s Banking Group, εκθέτοντάς τους τις προτάσεις του, οι οποίες στηρίζονται στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των ηγετών του G20 στο Πίτσμπουργκ.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση έτοιμη να χάσει τις επόμενες εκλογές», παραδέχονται οι αναλυτές. «Και αν η επίθεση στους τραπεζίτες αρέσει στο κοινό, αυτό θα κάνει». Η ομιλία του κ. Ντάρλινγκ αποσκοπούσε στο να χαράξει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, οι οποίοι εξαγγέλλουν μείωση των δαπανών αδιακρίτως. Ο υπουργός μίλησε για μείωση του ελλείμματος και για περικοπές, οι οποίες, πάντως, δεν θα επηρεάσουν την υγεία και την εκπαίδευση. Τόνισε, δε, ότι θα γίνει «κάθε βήμα για να περιορισθεί η σφοδρότητα της ύφεσης και η ζημία στις οικογένειες, κάτι το οποίο αρνούνται» οι Συντηρητικοί.

Αύξηση ελλείμματος

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει φέτος το 12% του ΑΕΠ, διαμορφούμενο στα υψηλότερα επίπεδα στους κόλπους του G20, απειλώντας την ισχύ της στερλίνας, αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της ίδιας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντάρλινγκ τόνισε χθες ότι θα υπάρξει νομική δέσμευση για μείωση του ελλείμματος, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξετάζεται σειρά επιλογών. Ο ίδιος ο υπουργός έδωσε μια πρώτη ιδέα, κάνοντας λόγο για σχέδια μείωσης του ελλείμματος κατά το ήμισυ ώς το 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό, «το κοινό κατανοεί ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις». Μόνο που «η μείωση των δαπανών δεν σημαίνει επιστροφή στον «μεσαίωνα» των Τόρις, αλλά απόφαση για μείωση της διασπάθισης, μείωση του κόστους και μείωση των χαμηλής προτεραιότητας προϋπολογισμών». Ο κ. Ντάρλινγκ διευκρίνισε πάντως ότι οποιαδήποτε περικοπή δαπανών για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών -σημείο-κλειδί στην προεκλογική διαμάχη- δεν θα περιλάβει προς το παρόν άρση των μέτρων στήριξης, ώσπου να υπάρξει οριστική έξοδος από την ύφεση. Επέμεινε, δε, στην επίσημη πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη θα επέλθει στα τέλη του έτους και στις αρχές του επόμενου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή