Ανοιξε η διαδοχολογία στην ΕΚΤ για τη μετά Τρισέ εποχή

Ανοιξε η διαδοχολογία στην ΕΚΤ για τη μετά Τρισέ εποχή

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη διαδοχής άνοιξε χθες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Ιταλία να αναθερμαίνει τις συζητήσεις για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του οποίου η θητεία στην προεδρία στην ΕΚΤ λήγει τον Οκτώβριο του 2011. Σε δηλώσεις του στην ιταλική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φράνκο Φρατίνι, υποστήριξε ότι θα ήταν «τιμή» γι’ αυτήν αν επικεφαλής της ΕΚΤ διοριζόταν ο διοικητής της ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Οπως τόνισε ο κ. Φρατίνι, ο Γερμανός ομόλογός του κ. Ντράγκι, Αξελ Βέμπερ, «είναι ισχυρός υποψήφιος, αλλά η κυλιόμενη προεδρία σημαίνει ότι είναι σειρά της Ιταλίας να ανέλθει στην ηγεσία της ΕΚΤ».

Ο κ. Ντράγκι έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ως πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB) και θεωρείται πραγματιστής στη νομισματική πολιτική, με λιγότερο ξεκάθαρο προφίλ από του κ. Βέμπερ, του οποίου τα δημόσια σχόλια του έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισμό «γεράκι του πληθωρισμού». Ο κ. Ντράγκι συχνά αναφέρεται ως πιθανός αντικαταστάτης του κ. Τρισέ, όμως κρίνεται ότι θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό αν τελικά αποφασισθεί να είναι υποψήφιος και ο κ. Βέμπερ. Σημειωτέον ότι ούτε η Γερμανία ούτε η Ιταλία είχαν ποτέ «δικό τους» πρόεδρο της ΕΚΤ, αφού ο κ. Τρισέ ανέλαβε καθήκοντα μετά τον πρώτο πρόεδρο της Τράπεζας, τον Ολλανδό Βιμ Ντόιζενμπεργκ, το 2003. Σύμφωνα με τον κ. Φρατίνι, «ακόμα δεν έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για μετα-Τρισέ εποχή, είναι όμως σαφές ότι έγκυροι διεθνείς σχολιαστές όπως η Wall Street Journal μιλούν για τον κ. Ντράγκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή