Η ανάκαμψη της Ε.Ε. θα διαρκέσει μία δεκαετία, προειδοποιεί ο Γιουνκέρ

Η ανάκαμψη της Ε.Ε. θα διαρκέσει μία δεκαετία, προειδοποιεί ο Γιουνκέρ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία δεκαετία προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ομάδας ευρώ (Eurogroup), πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλoντ Γιουνκέρ, όμως τουλάχιστον τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη αυτή, αργά, δειλά και πάντα με κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση, αρχίζει. Καταθέτοντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζαν-Κλoντ Γιουνκέρ σημείωσε ότι «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί» και κατόπιν τούτου δήλωσε «μετρίως αισιόδοξος» ότι το τρέχον δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποδειχθεί καλύτερο από το πρώτο σηματοδοτώντας έτσι την έξοδο από την ύφεση. Μια έξοδος που όμως θα πραγματοποιηθεί με πολύ μικρά βήματα και, κατ’ αυτόν, θα δει τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μην υπερβαίνουν το 1,5% μέχρι το 2020, έναντι ενός «ήδη μικρού 2,5% πριν από την κρίση» όπως επεσήμανε, κάτι που επιπλέον θα περιορίσει τα ήδη μικρά δημοσιονομικά περιθώρια των κυβερνήσεων και φυσικά δεν υπόσχεται θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης

Μία μέθοδος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων είναι η ενίσχυση του δολαρίου προς ενίσχυση του Αμερικανού καταναλωτή και ο κ. Γιουνκέρ παραπονέθηκε χθες ότι έχει καιρό να ακούσει μια «έκφραση που αγαπά ιδιαίτερα» όπως σημείωσε, την κατά καιρούς επισήμανση από αμερικανικής πλευράς προς αγορές και άλλους, ότι οι ΗΠΑ είναι «υπέρ του ισχυρού δολαρίου». Η υποψία είναι διάχυτη στην Ευρώπη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ουδόλως προβληματίζεται από τη διολίσθηση του δολαρίου, καθώς αυτή τονώνει τις αμερικανικές εξαγωγές, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα σε εκείνους που, όπως οι Ευρωπαίοι, έχουν μεγίστη ανάγκη δικών τους εξαγωγών προς τις ΗΠΑ για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Σε πρώτη φάση πάντως, οι δείκτες οικονομικού κλίματος και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή, δείχνουν να δικαιώνουν την ελπίδα του Γιουνκέρ για ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο. Ετσι ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τη Ζώνη Ευρώ, που βασίζεται σε σφυγμομέτρηση επιχειρηματιών και εργαζομένων, πραγματοποίησε την καλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου περνώντας στις 82,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 80,8 τον Αύγουστο και μόλις 60,4 τον περασμένο Μάρτιο ενώ στους «27» διαμορφώθηκε στις 82,6 από 81 τον Αύγουστο. Αυτή η βελτίωση δε, προέρχεται από βελτίωση σε όλες τις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη εκτός από το λιανικό εμπόριο, όπου υποχώρησε από τις -14 στις -15 μονάδες.

Στην Ελλάδα ο δείκτης κατέγραψε επίσης άνοδο περνώντας από τις 59,2 του Αυγούστου στις 63,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το χειρότερο σημείο του 12μήνου ήταν το Μάρτιο, όταν ο δείκτης είχε πέσει στις 42,9 μονάδες. Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας την καλύτερη πρόοδο καταγράφει εκείνος των κατασκευών, που πέρασε από τις -47 μονάδες στις -39, ενώ επίσης αυξητικά κινήθηκαν οι δείκτες για τους καταναλωτές (από τις -45 στις -39), τη μεταποίηση (από -27 σε -24) και το λιανικό εμπόριο (από -9 σε -7). Αντιθέτως, δύσκολο παραμένει το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών στον οποίο ο δείκτης πραγματοποίησε νέα βουτιά στις -19 μονάδες, από -10 τον Αύγουστο για να επιστρέψει στο επίπεδο του Ιουλίου καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό από την έναρξη των μετρήσεων το 1990. Συνολικά πάντως, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται σήμερα στο ήμισυ του ανωτάτου επιπέδου που έχει φθάσει, τις 127,5 μονάδες του Ιουλίου του 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή