Την έξοδο από την ύφεση βλέπει η Βρετανία

Την έξοδο από την ύφεση βλέπει η Βρετανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξασθενεί η βαθιά ύφεση της οικονομίας της Βρετανίας, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η χώρα θα καταφέρει πριν από το τέλος του έτους να ακολουθήσει τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες που επιστρέφουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Η βρετανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,6% κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, επίδοση που είναι οριακά καλύτερη από την αρχική πρόβλεψη της πτώσης 0,7% και οφείλεται στη βελτιωμένη απόδοση του κατασκευαστικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΟΝS).

«Τα σημερινά στοιχεία προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις ότι πιθανότατα να δούμε αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο», καθώς και το επίσημο τέλος στη βρετανική ύφεση, ανέφερε ο οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), Τσαρλς Ντέιβις. «Υπολογίζουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 0,3% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της IHS Global, Χάουαρντ Αρτσερ. Την προηγούμενη βδομάδα, το σώμα των εργοδοτών (CBI) εξέφρασε και αυτό με τη σειρά του ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο προειδοποίησε ότι το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας της Βρετανίας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 14 ετών, με τις εταιρείες να συνεχίζουν να περιορίζουν θέσεις, με σκοπό την αποταμίευση πόρων, παρά τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης. Ο αριθμός ανέργων ανήλθε σε 210.000 σε σύνολο 2,47 εκατ. στο τρίμηνο που τελείωσε τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επιδιώξει να καταπολεμήσει την ύφεση με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, καθώς και με τη ριζοσπαστική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία πραγματεύεται τη διοχέτευση νέων μετρητών στην οικονομία, έτσι ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Μάλιστα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, το επίπεδο στεγαστικών δανείων ανέκαμψε τον Αύγουστο. Ο καθαρός νέος δανεισμός για αγορά κατοικίας ανήλθε κατά 1 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο, ακολουθώντας τον Ιούλιο, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά αρνητικό επίπεδο δανεισμού, καθώς οι Βρετανοί αποπλήρωναν τις υποθήκες τους με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό, τι δανείζονταν. Το συνολικό επίπεδο δανεισμού κατέγραψε μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο της τάξεως των 699 εκατ. λιρών τον Αύγουστο, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή