Το ΔΝΤ βελτιώνει την πρόβλεψή του για το 2010

Το ΔΝΤ βελτιώνει την πρόβλεψή του για το 2010

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα «έτοιμο»να προχωρήσει σε αναβάθμιση τω προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2010 εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του οργανισμού, Μουρίλο Πορτουγκάλ.

Η αναθεώρηση των προηγούμενων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία προς τα πάνω, που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, οφείλεται κυρίως στην ταχύτερη ανάκαμψη των μεγαλύτερων οικονομιών.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,5%, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πορτουγκάλ. «Η ανάκαμψη έχει μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», ανέφερε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο σεμιναρίου το στέλεχος του ΔΝΤ, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Βραζιλία. Παράλληλα, ο κ. Πορτουγκάλ υπογράμμισε ότι στην ανοδική αναθεώρηση έχουν συνεισφέρει και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αναφέρει ότι η οικονομία της Βραζιλίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, θα αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι ο παγκόσμιος μέσος όρος.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι μιας εβδομαδιαίας τραπεζικής έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αύξησαν την πρόβλεψή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Βραζιλίας για το 2010, από το 4,2% στο 4,5%.

Επίσης, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι γύρω στις 20 χώρες που δέχονται δανειακή στήριξη από τον οργανισμό θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα μία πιο αργή οικονομική ανάκαμψη εξαιτίας των δημοσιονομικών προκλήσεων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Η Λεττονία, Ισλανδία και Ουκρανία, παρόλο που έχουν παρουσιάσει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, θα χρειαστούν σύμφωνα με το ΔΝΤ επιπλέον βοήθεια.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει αρκετές φορές την άποψη ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για την απόσυρση των κρατικών στήριξης καθώς χαράζουν την πορεία για βιώσιμη ανάπτυξη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τις πιστωτικές αγορές για όσο χρόνο χρειασθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή