«Το 2010 θα είναι σε υγιή κατάσταση η UBS»

«Το 2010 θα είναι σε υγιή κατάσταση η UBS»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η UBS θα επανέλθει σε «υγιή κατάσταση» μέσα σε ένα έτος διατύπωσε ο Οσβαλντ Γκρούμπελ, διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού τραπεζικού ομίλου, σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει επαναγοράσει προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού, ύψους 23,5 δισ. δολαρίων, που κρατούνται από «κακή τράπεζα» του κράτους. Δυστυχώς, όμως, με «υψηλό τίμημα». Η αισιοδοξία του κ. Γκρούμπελ λειτουργεί ως αντίβαρο στις περιπέτειες που έχει περάσει ο όμιλος το τελευταίο δωδεκάμηνο, με αποκορύφωμα τη σύνδεσή του με την πολύκροτη υπόθεση σύλληψης του Πολωνού σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι.

Η UBS δεν είναι η μόνη τράπεζα που επιθυμεί να επανέλθει στην «παλαιά τάξη πραγμάτων», δηλαδή τα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης δεδομένα. Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers, ένα συμβάν που οδήγησε σε επιχειρήσεις διάσωσης τραπεζικών κολοσσών με χρήματα των φορολογουμένων, οι τράπεζες επιδιώκουν με κάθε τρόπο ν’ απαλλαχθούν από τη στενή παρακολούθηση των κυβερνήσεων. Πέραν των υφιστάμενων περιορισμών, όμως, προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο στην προσέλκυση των πιο ικανών στελεχών και χρηματιστών που αφορά το επίμαχο θέμα των αποδοχών και των πρόσθετων μπόνους. Την περασμένη εβδομάδα, οι G20 συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής του Πίτσμπουργκ την κατάργηση των εγγυημένων μπόνους, τον καθορισμό τους από τη μακροπρόθεσμη απόδοση στελεχών, μονάδας ή της τράπεζας συνολικά, όπως και την προς τα κάτω αναπροσαρμογή τους εάν υπάρξει πτώση κερδοφορίας ή αποδυνάμωση κεφαλαίων. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση είναι οι τράπεζες που παραμένουν εξαρτημένες από κρατικά κεφάλαια στήριξης. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι αμερικανικές Citigroup και Bank of America (BofA), και η UBS, οι οποίες είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της διετούς πλέον κρίσης.

«Ο όμιλος άντεξε μετά από αγώνα μποξ 15 γύρων», δήλωσε ο κ. Γκρούμπελ. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, η UBS έχει βρεθεί στο προσκήνιο, θέτοντας, μάλιστα, σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Ελβετίας. Τόσο η διοίκηση του ομίλου, όσο και η κυβέρνηση της χώρας δέχονται πιέσεις από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για την αποκάλυψη της ταυτότητας 13.000 πελατών της UBS, ύποπτων για φοροδιαφυγή έως και 20 δισ. δολαρίων. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων, η UBS παρέδωσε λίστα με 4.400 ονόματα και κατέβαλε το ποσό των 780 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης. Αλλά, η «περιέργεια» των ΗΠΑ δεν εξαντλήθηκε, ζητώντας την εκχώρηση περισσότερων πληροφοριών. Μάλιστα, η σύλληψη του Ρόμαν Πολάνσκι στη Ζυρίχη με εκκρεμότητα ένταλμα έκδοσης κρατούμενου από δικαστήριο του Λος Αντζελες ερμηνεύτηκε ως μια μορφή συμβιβασμού μεταξύ ΗΠΑ και Ελβετίας, η οποία αρνείται να συμβιβάσει το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου παρά μόνον για μεμονωμένες καταστάσεις.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν το πρόσωπο του κ. Πολάνσκι είναι αποπλάνηση και βιασμός ανήλικης, μια υπόθεση που, όμως, ξέσπασε προ 31ετίας. Το αξιοπερίεργο είναι ότι έκτοτε ο κ. Πολάνσκι επισκέφθηκε την Ελβετία αρκετές φορές, ενώ για μια περίοδο διατηρούσε και κατοικία στη χώρα. Η ιστορία έλαβε τα τελευταία 24ωρα τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Γκούντο Μπαλμέ, δήλωσε τα εξής: «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων. Σε μια νομική υπόθεση δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικών πιέσεων».

Επιστροφή της κρατικής στήριξης δρομολογεί η BNP Ρaribas

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,3 δισ. ευρώ ή 6,3 δισ. δολάρια δρομολογεί η BNP Paribas SA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, με κίνηση που θα της επιτρέψει να επιστρέψει κρατικά κεφάλαια της τάξεως των 5,1 δισ. ευρώ στη γαλλική κυβέρνηση, με τόκους 226 εκατ. ευρώ επιπλέον. Στη δημόσια εγγραφή των 1.076 εκατ. νέων μετοχών που θα πραγματοποιηθεί από τα τέλη μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η γαλλική τράπεζα θα ενισχύσει, επίσης, την ισχύ των κεφαλαίων της, αυξάνοντας το όριο κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%. Η BNP προστίθεται έτσι στη λίστα των τραπεζών που κόβουν τον «ομφάλιο λώρο» με το κράτος, μαζί με τις αμερικανικές Goldman Sachs και JPMorgan Chase και Morgan Stanley. Από τον Σεπτέμβριο του 2008, η γαλλική κυβέρνηση δάνεισε 20 δισ. ευρώ στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες δεσμεύτηκαν ως αντάλλαγμα για την παροχή κρατικής βοήθειας ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 3%, φέτος. Η μετοχή της BNP έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 93%, ενώ τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,6%, όπως και στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή