Ανεπαρκείς οι ιαπωνικές εξαγωγές για την τόνωση της ανάκαμψης

Ανεπαρκείς οι ιαπωνικές εξαγωγές για την τόνωση της ανάκαμψης

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ενδέκατο συνεχές τρίμηνο συνεχίζουν τις περικοπές δαπανών οι ιαπωνικές επιχειρήσεις, παρά την ανάκαμψη των κερδών τους. Το γεγονός αποτελεί ένδειξη πως η αναθέρμανση των εξαγωγών παραμένει ανεπαρκής, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να τονώσει αισθητά την οικονομική ανάκαμψη.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες πλην του κλάδου λογισμικού μειώθηκαν κατά 18,5% το τρίμηνο που έληξε στις 31 του περασμένου Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών στο Τόκιο. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πωλήσεις το ίδιο τρίμηνο παρουσίασαν πτώση, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων διπλασιάστηκαν.

Η Sony Corp. και η Panasonic Corp. συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που μειώνουν τις δαπάνες τους προκειμένου να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.

Το ισχυρό γιεν μάλλον εξαναγκάζει τους Ιάπωνες εξαγωγείς να επενδύουν στο εξωτερικό, ενώ ο αποπληθωρισμός αποθαρρύνει τις δαπάνες εκ μέρους των εγχώριων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, εκτιμά ο Χιρόσι Μαγιαζάκι, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Shinkin Asset Management Co.

Και ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για το ΑΕΠ της ιαπωνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2009, κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση, χαμηλότερο από το 4,6% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα το υπουργικό συμβούλιο. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων διολίσθηκαν το τέταρτο τρίμηνο κατά 3,1% μετά την πτώση τους κατά 15,7% το προηγηθέν τρίμηνο. Τα κέρδη τους, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 102,2%, σημειώνοντας για πρώτη φορά άνοδο ύστερα από δέκα τρίμηνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή