Σαρκοζί: Πιο ενεργό το κράτος στις εταιρείες

Σαρκοζί: Πιο ενεργό το κράτος στις εταιρείες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάθμιση ρόλου στις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει επιδιώκει η κυβέρνηση της Γαλλίας, με τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί να εξαγγέλλει χθες μέτρα που στόχο έχουν να ανακόψουν την πτώση της γαλλικής βιομηχανίας.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν άλμα της ανεργίας στο 10% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Σαρκοζί δεσμευόταν σε «ευρεία αναθεώρηση» του ρόλου του κράτους «στις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες». Οπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του σε εργοστάσιο της Eurocopter, στη νότια Γαλλία, η κυβέρνηση στο εξής θα έχει δύο εκπροσώπους στις εταιρείες στις οποίες διαθέτει μετοχές. Οι δε επικεφαλής των εταιρειών αυτών θα συναντώνται δύο φορές τον χρόνο με την κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική, τις επενδύσεις και τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Πράσινες επενδύσεις

Η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει μερίδιο σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, μεταξύ των οποίων η αυτοκινητοβιομηχανία Renault, οι εταιρείες κοινής ωφελείας EdF και GdF Suez και η κορυφαία κατασκευάστρια πυρηνικών αντιδραστήρων Areva. Ο κ. Σαρκοζί ήδη παρακολουθεί από κοντά τις πολιτικές αυτών των εταιρειών. Τον Ιανουάριο έπεισε τα στελέχη της Renault να κρατήσουν μέρος της παραγωγής του Clio 4 στη Γαλλία, παρά τα αρχικά σχέδια μεταφοράς του συνόλου της παραγωγής στην Τουρκία. Εχει, δε, προβλέψει εκατομμύρια ευρώ για να ενθαρρύνει την καινοτομία με πράσινες επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής «χείρας βοηθείας» σε έναν κλάδο που έχει απολέσει πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας την τελευταία 10ετία. Η βιομηχανία ευθύνεται μόλις για το 16% του ΑΕΠ στη Γαλλία, ενώ στη Γερμανία για το 30%. Ο κ. Σαρκοζί αποσκοπεί στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 25% ώς το 2015.

Εκτίναξη της ανεργίας

Η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό είναι -εκτός βεβαίως της κρίσης- οι παράγοντες που συνέβαλαν στην εκτίναξη του δείκτη ανεργίας στο 10% το περασμένο τρίμηνο, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Ο δείκτης αυξάνεται για έβδομο συναπτό τρίμηνο και το άλμα του υπήρξε μεγάλο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν είχε διαμορφωθεί στο 9,5%. Εξαιρουμένων των γαλλικών κτήσεων στο εξωτερικό, όπου οι δείκτες είναι ούτως ή άλλως υψηλότεροι, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6%. Ομως, ακόμη και στη γαλλική ενδοχώρα, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών ο δείκτης ανεργίας έφθασε το 24%. Κάτι που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, καταδεικνύει δομικά προβλήματα στη γαλλική αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή