Σταδιακή άρση στήριξης από την ΕΚΤ

Σταδιακή άρση στήριξης από την ΕΚΤ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά διατήρησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία, αντίστοιχα, καθώς η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών παραμένει εύθραυστη. Το επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμεινε σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 1% για δέκατο συναπτό μήνα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε τις δηλώσεις περί σταδιακής κατάργησης των μέτρων στήριξης της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα. Τόνισε, όμως, ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να συντελεστεί ήπια μετάβαση σε ομαλές συνθήκες στις αγορές χρήματος και τις κάλεσε να ενισχύσουν το ενεργητικό τους, με στόχο την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Οπως ανακοίνωσε, εξάλλου, η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε αμυδρά τον Ιανουάριο.

Ο κ. Τρισέ έκανε λόγο για «άνιση» ανάκαμψη εντός της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 0,4% και 1,2% το 2010, έναντι προβλέψεων για 0,1% και 1,5% που είχαν διατυπωθεί τον Δεκέμβριο. Το 2011 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5% με 2,5% συγκριτικά με το 0,2% με 2,2% που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο. Το 2010, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,4% και 1,2% και το 2011 μεταξύ 0,5% και 2,1%.

Ερωτώμενος για τα hedge fund που «σορτάρουν» το ευρώ, ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι «πρέπει να διερωτηθούμε για τις επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα από την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου ποσοστού υπό διαχείριση κεφαλαίων που καθοδηγούνται αποκλειστικά με κερδοσκοπικά μέσα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, επίσης ανακοίνωσε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας στο 0,5%. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που απέσυρε τον περασμένο μήνα, αλλά συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%, τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,3%, θέτοντας τέλος στη χειρότερη κρίση που ξέσπασε στην οικονομία μεταπολεμικά.

Στάσιμη, στο μεταξύ, παρέμεινε η ανάκαμψη της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2009, με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία να πυροδοτούν φόβους για την εξάπλωση μιας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει και τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στα ομόλογά τους. Η ΕΚΤ, παρά ταύτα, μίλησε για συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές, αιτιολογώντας την απόφαση για τερματισμό, στα τέλη του μήνα, των δημοπρασιών παροχής 6μηνων δανείων προς τις τράπεζες με σταθερό επιτόκιο και την επιστροφή των τρίμηνων δανείων σε κυμαινόμενο επιτόκιο από τις 28 Απριλίου. Τουλάχιστον μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, όμως, θα συνεχίσουν οι εβδομαδιαίες πράξεις αναχρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο. Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι βασική πρόκληση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης είναι να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών τους, ενώ για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η «ευθυγράμμιση» της δημοσιονομικής κατάστασης των 16 κρατών-μελών της Ευρωζώνης στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αρχίσει να λαμβάνει χώρα από τις αρχές του 2011, με ετήσιο ποσοστό προσαρμογής 0,5% ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή