Αθώωση Airbus από ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις

Αθώωση Airbus από ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαμάχη για τις επιδοτήσεις μεταξύ Airbus-Boeing και κατ’ επέκταση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον έληξε με τις αντιπάλους να δηλώνουν αμφότερες… ότι νίκησαν. Σε τελευταία απόφαση η Επιτροπή Εφέσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ακύρωσε εν μέρει προηγούμενη απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ευρωπαϊκές αρχές στις Βρυξέλλες προς την αεροναυπηγική Airbus. Συγκεκριμένα, απεφάνθη πως οι παράνομες επιδοτήσεις δεν συνιστούσαν παράνομη επιδότηση εξαγωγών. Ωστόσο, έπληξαν την αμερικανική ανταγωνίστρια Boeing, αν και όχι στον βαθμό που είχε αρχικά υπολογισθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής εταιρείας Τομ Εντερς έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση «ως περίτρανη νίκη της Ευρώπης, η οποία υπερίσχυσε των ΗΠΑ σε όλα τα βασικά σημεία», ζητώντας από την Boeing να αποδεχθεί την ήττα της. Ταυτόχρονα, όμως, και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους έκαναν λόγο για προφανή νίκη. Τόνισαν ότι οι επιδοτήσεις των 18 δισ. δολαρίων προς την Αirbus εξακολουθούν να θεωρούνται παράνομες, ενώ προκάλεσαν σοβαρή μεροληψία εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Η εξέταση των εφέσεων εκ μέρους των αντιδίκων είναι η τελευταία -προς το παρόν- πράξη ενός δράματος, το οποίο διαρκεί χρόνια. Αμφότερες οι πλευρές, Ε. Ε. και ΗΠΑ, αλληλοκατηγορούνται για αθέμιτες εκατέρωθεν επιδοτήσεις προς τις αεροναυπηγικές τους εταιρείες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναφέρει πως ως αποτέλεσμα της οικονομικής βοήθειας στην Airbus, η Boeing απώλεσε πωλήσεις στην Ευρώπη, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία με αποδέκτες αεροπορικές εταιρείες όπως οι Air Berlin, Czech Airlines, Iberia, Air Asia, Singapore Airlines κ. ά. O διεθνής οργανισμός δίνει περιθώριο εξαμήνου στην Ε. Ε. να αναλάβει επανορθωτική δράση, αμέσως μετά την επισημοποίηση της απόφασης από τα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες αντιτείνουν πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν και πόσα χρήματα πρέπει να επιστρέψει η Airbus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή