Σε παράγωγα θανάτου στρέφονται τρεις χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί

Σε παράγωγα θανάτου στρέφονται τρεις χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Goldman Sachs, Deutsche Bank και JPMorgan Chase, οι οποίες είχαν κατά το παρελθόν συσσωρεύσει και πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια αξίας πολλών δισ. δολαρίων, στρέφονται πλέον σε παράγωγα – συμβόλαια που στοιχηματίζουν για την ηλικία θανάτου ανθρώπων, δηλαδή στην πρόωρη λύση των ασφαλειών ζωής.

Τα συνταξιοδοτικά Ταμεία, που υπολογίζεται ότι ελέγχουν σε παγκόσμιο επίπεδο περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 23 τρισ. δολαρίων, αγοράζουν προγράμματα ασφάλισης κατά του κινδύνου να ζήσουν τα μέλη τους περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι τράπεζες προσπαθούν να εξασφαλίσουν κάποια αμοιβή από τη διαμεσολάβησή τους στη διαδικασία έκφρασης του συγκεκριμένου κινδύνου σε ομόλογα και άλλους τίτλους, που μετέπειτα θα πουλήσουν στους επενδυτές. Το δύσκολο μέρος είναι η εξεύρεση αγοραστών, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την αντίθετη πλευρά σε στοιχήματα που ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα από 20 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους.

Η Goldman Sachs με έδρα τη Νέα Υόρκη και η Deutsche Bank με έδρα τη Φρανκφούρτη έχουν δημιουργήσει ασφαλιστικές εταιρείες που υπόσχονται να αναλάβουν τις πληρωμές συντάξεων στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Ως αμοιβή, λαμβάνουν συνήθως ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων του συνταξιοδοτικού προγράμματος. Οι τράπεζες, μαζί με τις Morgan Stanley, Credit Suisse και UBS αναζητούν τρόπους για την προσφορά του συγκεκριμένου κινδύνου στους επενδυτές.

Οι ιατρικές εξελίξεις σε συνάρτηση με την τάση για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία πρόβλεψης της διάρκειας ζωής από τα συνταξιοδοτικά Ταμεία. Το προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία αυξάνεται κατά ένα με τρεις μήνες ανά έτος, σύμφωνα με την ολλανδική ασφαλιστική Aegon. Κάθε έτος επιπλέον προσδόκιμου ζωής προσθέτει συνήθως έως και 4% στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές απαιτήσεις, υπολογίζει η Aegon σε έκθεσή της τον Μάρτιο. Η ολλανδική ασφαλιστική ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα κέρδη α΄ τριμήνου της υποχώρησαν κατά 12%, λόγω των αυξανόμενων προβλέψεων για επισφάλειες της εταιρείας σχετικά με τον κίνδυνο οι ασφαλισμένοι στην Ολλανδία να ζήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα συνταξιοδοτικά Ταμεία είναι σε θέση να καλυφθούν έναντι του κινδύνου μακροβιότητας μέσω της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων τους σε μία ασφαλιστική ή άλλες πλευρές που υπόσχονται να καταβάλουν μέρος των μελλοντικών υποχρεώσεων. Το 2010, η μεγαλύτερη βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline έγινε η δέκατη εταιρεία του δείκτη FTSE 100 που αγόρασε συμβόλαιο ασφάλισης για περίπου 900 εκατ. στερλίνες, ή το 15% των βρετανικών υποχρεώσεών της. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη βρετανική ασφαλιστική, η Prudential, και όχι το ταμείο συνταξιοδότησης, θα πληρώσει σε κάποιο βαθμό τους συνταξιούχους της GlaxoSmithKline σε περίπτωση που ζήσουν περισσότερο του αναμενόμενου. Το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου μακροβιότητας που μεταφέρεται από τα συνταξιοδοτικά Ταμεία βρίσκεται στα χέρια των ασφαλιστικών. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν μόλις ξεκινήσει να επικεντρώνονται στα νέα αυτά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή