Βλέπουν rollover για Ιρλανδία, Πορτογαλία

Βλέπουν rollover για Ιρλανδία, Πορτογαλία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεταβολές στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας «δείχνουν» ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναμένουν ότι και οι δύο χώρες θα χρειαστεί να πείσουν τους ομολογιούχους να επανεπενδύσουν τα έσοδα από τα λήξαντα ομόλογα σε ένα σχέδιο μετακύλισης χρέους παρόμοιο με αυτό που προτείνεται για την Ελλάδα. Η διαφορά των αποδόσεων για τα τριετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι των δεκαετών έφτασε στο 3,4% αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέταζαν το ενδεχόμενο καθυστέρησης των αποπληρωμών για ελληνικά ομόλογα με λήξη έως το 2014. Το spread για τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα διευρύνθηκε έως και το 4,08%.

«Ο,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πρόκειται να αποτελέσει το μοντέλο», τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων του ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου LNG Capital, Λουί Γκαργκούρ. «Η Ιρλανδία θα απαιτήσει μια παρόμοια διάσωση. Θα πρέπει κανείς να διαθέτει επενδύσεις αντιστάθμισης κινδύνου για την έκθεσή του στην Ιταλία, την Πορτογαλία και -ακόμα σημαντικότερο- στην Ιρλανδία».

Το βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος συνηθίζει να έχει μικρότερες αποδόσεις από ό,τι το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος. Το spread τριετών/δεκαετών ομολόγων αντιστράφηκε όμως για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ότι οι επενδυτές ανησυχούν πλέον περισσότερο για μια κρίση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα απ’ ό,τι σε μακροπρόθεσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή