Καθοδικά η ανεργία σε Γερμανία – ΗΠΑ

Καθοδικά η ανεργία σε Γερμανία – ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές ήταν οι χθεσινές εκθέσεις για τις αγορές απασχόλησης των ΗΠΑ και της Γερμανίας, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ να παρουσιάζει την προηγούμενη εβδομάδα πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων, και τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί τον Ιούνιο στη Γερμανία για 24ο συναπτό μήνα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε κατά 1.000, στις 428.000, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν μία μεγαλύτερη υποχώρηση των αιτήσεων, στις 421.000. Ο αριθμός των αιτήσεων παρά τη μικρή πτώση παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 400.000 για 12η συνεχόμενη εβδομάδα.

Ακόμα πιο θετικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία για τη γερμανική αγορά απασχόλησης, με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί κατά 8.000, στα 2,97 εκατ., υποδεικνύοντας έτσι για μία ακόμα φορά την ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι 32 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για μεγαλύτερη πτώση των ανέργων κατά 17.000. Η ανεργία παρέμεινε στο 7%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας το 1991.

«Η αγορά απασχόλησης της Γερμανίας καταγράφει πορεία ταχύτατης βελτίωσης από τα μέσα του 2009 και έπειτα», τονίζει η οικονομολόγος της ABN Amro Bank στο Αμστερνταμ, Αλίν Σούλινγκ. «Ο συνδυασμός της ισχυρής ανάπτυξης της απασχόλησης και της αυξανόμενης ανάπτυξης των μισθών θα ενισχύσει το επίπεδο κατανάλωσης τόσο φέτος όσο και του χρόνου», συμπληρώνει.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της καθοδικής πορείας της γερμανικής ανεργίας ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ανάκαμψης μετά τη χειμερινή περίοδο ήρθε ταχύτερα του αναμενόμενου. Η οικονομία κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, όταν και είχε ενισχυθεί κατά 0,4%. Στις 10 Ιουνίου, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα παρουσιάσει φέτος άνοδο 3,1% μετά τον ρυθμό ανάπτυξης ρεκόρ 3,6% του 2010. Οι «προοπτικές ότι η γερμανική οικονομία θα βιώσει μία μακρά περίοδο ανάπτυξης ενισχύονται», υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή