Ο πληθωρισμός φέρνει αύξηση αφορολογήτου ορίου στην Κίνα

Ο πληθωρισμός φέρνει αύξηση αφορολογήτου ορίου στην Κίνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση των αφορολόγητων εισοδημάτων προχωρεί η Κίνα από τα 300 (2.000 γουάν) στα 540 δολάρια (3.500 γουάν) σε μηνιαία βάση. Η αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αρχικά είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει ως κατώτατο όριο τα 3.000 γουάν. Ωστόσο, αφότου έθεσε ηλεκτρονικά ένα σχετικό ερώτημα στους πολίτες, έλαβε απαντήσεις οι οποίες της υπαγόρευαν ένα υψηλότερο όριο αφορολόγητου εισοδήματος. Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες, παραμονές της 90ής επετείου από ιδρύσεως του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Από μέρους της η επιτροπή δήλωσε ότι η αύξηση του ορίου για το αφορολόγητο εισόδημα ήταν αναγκαία και υλοποιήθηκε τη σωστή στιγμή. Η απόφαση αναμένεται να αμβλύνει το άχθος της φορολογίας για εκατομμύρια ανθρώπους με περιορισμένα έσοδα, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση των ανισοτήτων. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αποπειράται με κάθε μέσο να αποτρέψει τις κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να περιφρουρηθεί η κοινωνική σταθερότητα και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του πληθωρισμού», δήλωσε στο BBC ο Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Κίνα ανήλθε στο 5,5%, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία τρία χρόνια. Τον ίδιο μήνα οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες απαρτίζουν μεγάλο μέρος των δαπανών των φτωχότερων οικογενειών, εκτινάχθηκαν 11,7% εν συγκρίσει με τον Μάιο του 2010. Συνεπώς η κυβερνητική απόφαση για αύξηση του ορίου στα εισοδήματα, τα οποία δεν υπόκεινται σε φορολόγηση, θα ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους ως ένα βαθμό. Σύμφωνα με το Χinhua, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, σχεδόν 82.707 άτομα σχολίασαν τα προκαταρκτικά σχέδια για το αφορολόγητο, και από αυτούς το 83% είπε πως πρέπει το όριο να ανέλθει από τα 3.000 στα 3.500 γουάν τον μήνα. Επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, περίπου το 12% κερδίζει περισσότερα από 3.000 γουάν τον μήνα.

Οσο αυξάνεται ο πληθωρισμός στην Κίνα και το μερίδιο των πολιτών στο συνολικό εθνικό εισόδημα συρρικνώνεται, οι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα της χώρας απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση για μείωση των φόρων εισοδήματος. Παράλληλα, οι Αρχές επιδιώκουν να αναζωογονήσουν και την εγχώρια κατανάλωση, περιστέλλοντας την εξάρτηση της Κίνας από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Τα έσοδα της φορολογίας εισοδήματος διογκώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, στα 483,7 δισ. γουάν το 2010 από μόλις 41,4 δισ. γουάν το 1999, εν μέρει εξαιτίας του βελτιωμένου μηχανισμού είσπραξης φόρων. Τέλος, τον Μάιο 2011 τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος ανήλθαν στα 50,2 δισ. γουάν, μια αύξηση της τάξεως του 33,4% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή