Περικοπές θέσεων εργασίας από ευρωπαϊκές τράπεζες

Περικοπές θέσεων εργασίας από ευρωπαϊκές τράπεζες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «χορό» νέων μαζικών περικοπών στις τράπεζες της Ευρώπης εισέρχονται οι βρετανικοί όμιλοι Lloyds Banking Group και HSBC, οι οποίοι θα μειώσουν κατά 15.000 και 700 τις θέσεις εργασίας τους αντίστοιχα. Η ενδελεχής μείωση δαπανών σε συνδυασμό με την ασθενική ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε αμυντικές κινήσεις. Ο νέος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας πλήττει επίσης την ελβετική Credit Suisse, καθώς και την ιταλική Banco Popolare, μεταξύ άλλων. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής αλλά και τα δίκτυα υποκαταστημάτων των τραπεζών, στην περίπτωση της Βρετανίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη από τις αρχές της χρονιάς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν προχωρήσει σε περιορισμένης κλίμακας περικοπές σε αδύναμα πεδία δραστηριοτήτων. Τώρα αυτές θα κλιμακωθούν. Οι απολύσεις στη μερικώς εθνικοποιημένη Lloyds Βanking Group ανέρχονται σε 15.000 και η σχετική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής τού νέου επικεφαλής της Αντόνιο Ορτα-Οσόριο. Ηδη από το 2008 με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν απολυθεί από τη Lloyds 27.000 εργαζόμενοι, ενώ συνολικά σήμερα απασχολεί 103.000 άτομα.

Στην περίπτωση της HSBC θα επηρεαστούν ως επί το πλείστον τα τμήματα λιανικής τραπεζικής. Επί των συνολικών 700 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα περικοπούν, οι 450 αφορούν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η HSBC απασχολεί 55.000 υπαλλήλους στη χώρα, ενώ οι τελευταίες περικοπές πραγματοποιούνται και εν όψει αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο. Τον Ιανουάριο του 2013 αναμένονται νέοι κανόνες, στους οποίους θα υπάγονται οι δραστηριότητες παροχής συμβουλών των βρετανικών τραπεζών. Σχολιάζοντας την απόφαση για τις περικοπές, το συνδικάτο των εργαζομένων επισήμανε ότι: «Ενημερωθήκαμε πως οι περικοπές θα εξοικονομήσουν στην HSBC περί τα 9 εκατ. στερλίνες. Είναι τυχαίο πως αυτό το νούμερο συμπίπτει με το μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου της τραπέζης, Στούαρτ Γκιούλιβερ;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή