Τρισέ: Οχι σε μονομερή ευρωπαϊκό φόρο Τόμπιν

Τρισέ: Οχι σε μονομερή ευρωπαϊκό φόρο Τόμπιν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή παραμένει η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εδώ και μια διετία σ’ ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μόνον μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως τονίζει, ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε διεθνή κλίμακα. Διαφορετικά, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη θα υποστεί πλήγμα, καθώς ένας φόρος Τόμπιν στις συναλλαγές θα απέτρεπε επενδύσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές των «27», έναν φόβο που συμμερίζεται η Βρετανία. Στο Λονδίνο φιλοξενείται το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

«Ενας φόρος μόνον στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δραστηριότητας προς όφελος άλλων», είπε ο κ. Τρισέ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ετσι, η ΕΚΤ διαφοροποιείται κάθετα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο κ. Τρισέ έχει διαφωνήσει δημοσίως και με τη Γερμανία για τον τρόπο αντιμετώπισης του υψηλού δημόσιου χρέους στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-20, η Ευρωπαϊκη Επιτροπή ή Κομισιόν πρότεινε την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέρος του οποίου θα καταλήγει άμεσα στα ταμεία των Βρυξελλών. Εκτός της φορολόγησης του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εξετάζονται πρόσθετες λύσεις, όπως η επιβολή τέλους στα αεροπορικά εισιτήρια ή η είσπραξη εσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής καυσαερίων. Αυτή η πρόταση, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ε., καθώς θα σημάνει μια έστω και μερική αποδέσμευση από τις συνδρομές των κρατών-μελών.

Από τη δημιουργία της Ε.Ε., ο κοινός προϋπολογισμός των «27» είναι εξαρτημένος από τα κράτη-μέλη για να καλυφθούν ετήσιες δαπάνες 126 δισ. ευρώ. Ο φόρος Τόμπιν είχε επινοηθεί το 1972 από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν για τη φορολόγηση των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα, με απώτερο στόχο τη σταθερότητα στις αγορές συναλλάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή