«Καμπανάκι» για τις ΗΠΑ από τη S&P

«Καμπανάκι» για τις ΗΠΑ από τη S&P

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στη χαμηλότερη βαθμίδα προειδοποιεί η Standard & Poor’s, αν η χώρα δεν μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη λήξη βραχυπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου αξίας 30 δισ. δολαρίων, στις 4 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής αξιολογήσεων κρατικού χρέους του διεθνούς οίκου, Τζον Τσέιμπερς, στην περίπτωση αυτή, η S&P θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας από «ΑΑΑ» στο επίπεδο επιλεκτικής χρεοκοπίας «D» – και μάλιστα αμέσως, καθώς «δεν υπάρχει περίοδος χάριτος».

Οι φόβοι τεχνικής πτώχευσης έχουν κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αυτή την εβδομάδα. Η S&P δεν είναι η μόνη που προειδοποιεί με υποβάθμιση. Προηγήθηκε η Moody’s, στις 2 Ιουνίου, η οποία ανακοίνωσε προχθές πως μια υποβάθμιση θα επηρέαζε την αξιολόγηση ορισμένων πολιτειών και δήμων με ισχυρούς δεσμούς με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επίσης προχθές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για «σοβαρό σοκ» των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών αν οι ΗΠΑ δεν κινηθούν γρήγορα προς αύξηση του ορίου χρέους της κυβέρνησης, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 14,300 τρισ. δολάρια. Σε τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η χώρα μπορεί να κηρύξει πτώχευση ίσως και στις 2 Αυγούστου. Η S&P είναι προς το παρόν η μόνη από τις τρεις μεγάλες υπηρεσίες αξιολόγησης που απειλεί με τόσο μεγάλη υποβάθμιση τις ΗΠΑ. Η Moody’s και η Fitch έχουν εκφράσει φόβους για τους ρυθμούς διαπραγμάτευσης του προϋπολογισμού, διατηρούν ωστόσο σταθερή την προοπτική της βαθμολογίας της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν κυρίως στον κίνδυνο τεχνικής πτώχευσης τον Αύγουστο. Από τις 16 Μαΐου, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος του.

Σημειώνεται ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ενδεχόμενης αθέτησης πληρωμών εντός του έτους από τις ΗΠΑ διαμορφώνονταν χθες κοντά στις 50 μονάδες βάσης, σε σχέση με το χαμηλό έτους του Απριλίου των 20,81 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής δεδομένων CMA. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για την Ιαπωνία και την Ισπανία κυμαίνονταν χθες στις 36,57 και 143,31 μονάδες βάσης αντίστοιχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg.

Στις διεθνείς αγορές, πάντως, η χθεσινή ημέρα κινήθηκε και πάλι στον ρυθμό της Ελλάδας. Τα χρηματιστήρια ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, οι τιμές του χαλκού αναρριχήθηκαν στα υψηλά διμήνου, ενώ το ευρώ εκτινάχθηκε στα υψηλά τριών εβδομάδων, εν μέρει και λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, o δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε τα μεγαλύτερα διήμερα κέρδη από τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ενισχυμένος κατά 1,1%, στις 272,86 μονάδες. Από τους επιμέρους εθνικούς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με κέρδη 1,5%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχυμένος κατά 1,1%.

Η Γουόλ Στριτ κινήθηκε σε ρυθμούς ράλι, με τον Standard & Poor’s να καταγράφει τα μεγαλύτερα τετραήμερα κέρδη του από τον Δεκέμβριο, της τάξης του 3,9%. Η χθεσινή άνοδος διαμορφωνόταν στο 0,8% λίγο πριν από το κλείσιμο, στις 1.317,98 μονάδες, την ώρα που ο Dow Jones κατέγραφε κέρδη 1%, στις 12.384,86 μονάδες.

Σύμφωνα με αναλυτές, «δεν είναι παράλογη η άνοδος της αγοράς: η κατάσταση στην Ελλάδα θα διορθωθεί, οι φόβοι για ανώμαλη προσγείωση ήταν υπερβολικοί και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα παραμείνουν ισχυρά». Η στήριξη που έδωσαν οι ελληνικές εξελίξεις στις αγορές ώθησαν την τιμή του χαλκού κατά 1,4% υψηλότερα στη Νέα Υόρκη. Το ευρώ έφθασε ώς και το 1,4538 δολάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή