Euroland

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στο κλίμα της κατάθλιψης, της δαιμονοποίησης των πάντων, της διοικητικής και πολιτικής απραξίας και κυρίως της στείρας κομματικής αντιπαράθεσης που κυριάρχησε στην κεντρική σκηνή του τόπου την εβδομάδα αυτή, θέλω να μεταφέρω ένα θετικό μήνυμα. Ενα αεράκι αισιοδοξίας και προοπτικής, που εγώ αισθάνθηκα μαθαίνοντας τις προτάσεις και τα συμπεράσματα ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο. Συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας και ακούστηκαν πολύ γόνιμα πράγματα, όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες δυνατότητες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη βαθιά κρίση. Λύσεις υπάρχουν, εκεί θέλω να καταλήξω, αρκεί εμείς να προσπαθήσουμε. Θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα σημεία που μου έκαναν περισσότερο εντύπωση, βασικά δύο ομιλητών.

Ο πρώτος είναι ο Κοχ Βέζερ, αντιπρόεδρος της Deutsche Bank. Είπε λοιπόν ο Γερμανός τραπεζίτης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα διαθέτει κολοσσιαίες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στη νέα πλατφόρμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είπε, επίσης, ότι θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην Ελλάδα μεγάλου μεγέθους επενδύσεις από το εξωτερικό, πάνω στον τομέα της ενέργειας, αλλά αυτό προϋποθέτει κάποια πολιτική βούληση, που πρέπει να εκφραστεί από την πλευρά της Ελλάδας, για την προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων. Πρωτίστως ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι απαραίτητο. Ο κ. Βέζερ δεν παρέλειψε να επισημάνει, γενικότερα, το υψηλό ενεργειακό ενδιαφέρον το οποίο παρουσιάζει σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις επενδυτικές προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, αλλά και τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει στο ενεργειακό «παιγνίδι».

Βεβαίως, ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα ότι χρειάζεται, για να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, ισχυρή πολιτική θέληση, σύμπνοια και συνεννόηση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Χρειάζεται ακόμη, είπε, σημαντική δουλειά στην ενημέρωση της κοινωνίας. Να κατανοήσει ο κόσμος ποιες είναι οι βασικές παράμετροι του ελληνικού προβλήματος και ποιο το διακύβευμα για τη χώρα και το μέλλον της. Ο κ. Βέζερ επέμεινε πολύ στην αποτελεσματική μείωση του κράτους και στην αύξηση της φορολογικής βάσης (δηλαδή στην πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά όχι των φόρων.

Ο δεύτερος ομιλητής, του οποίου θέλω να μεταφέρω τον γόνιμο λόγο, είναι ο Ελληνας Γιώργος Ζαββός, πρώην ευρωβουλευτής, νομικός σύμβουλος σήμερα της Κομισιόν σε χρηματοοικονομικά θέματα. Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι υπάρχει η ευκαιρία και η δυνατότητα σήμερα να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την εκτελεστική ικανότητα της Ελλάδας. Διευκρίνισε, δηλαδή, ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της οικονομίας, εξαρτάται πρώτον από τους πολιτικούς και δεύτερον από την κρατική μηχανή, η οποία όμως πλέον εμφανίζει σημάδια διάλυσης. Πρότεινε, λοιπόν, να γίνει μεταφορά διοικητικής τεχνογνωσίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα. Να γίνει μία μετάγγιση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίων, πάνω σε αυτόν τον στόχο. Να έρθουν να δουλέψουν εδώ, από την Ευρώπη, άνθρωποι πεπειραμένοι στη διοίκηση και κυρίως στην προώθηση των επενδυτικών projects. Υπάρχει, όπως είπε ο κ. Ζαββός, αυτή η προοπτική, η οποία μπορεί να αποτελέσει μία βοήθεια πάρα πολύ αποδοτική για την ελληνική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή