Ανάπτυξη μόλις 0,7% στη Βόρεια Αφρική λόγω των αναταραχών

Ανάπτυξη μόλις 0,7% στη Βόρεια Αφρική λόγω των αναταραχών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ θα είναι το τίμημα των κοινωνικών ταραχών για την οικονομία των χωρών της Βόρειας Αφρικής, η οποία αναμένεται να γνωρίσει σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 0,7% φέτος από το 4,7% του 2010. Στην απαισιόδοξη αυτή εκτίμηση προέβη χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (AfDB), Μτούλι Νκούμπε, που, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη εμπνέουν τάσεις εκδημοκρατισμού και σε άλλες χώρες. Ο κ. Νκούμπε προσέθεσε πως ακόμη και οι χώρες νότια των χωρών αυτών έχουν επηρεασθεί από τη μείωση των εμβασμάτων από πολίτες τους που εργάζονταν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Νιγηρίας, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της AfDB φέρουν περί τους 200.000 Νιγηριανούς να απασχολούνται στη Λιβύη. Οι χώρες αυτές έχουν, άλλωστε, δεχθεί επίσης πλήγμα από τη μείωση των επενδύσεων της Λιβύης, καθώς και από την πτώση του αριθμού των Λίβυων τουριστών. Ο ίδιος παραδέχθηκε, πάντως, πως οι πολιτικές αλλαγές στις οποίες θα οδηγήσουν οι ταραχές θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα ευεργετικές παρά τον αρνητικό άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.

Προειδοποίησε, άλλωστε, τις χώρες της υπο-σαχάριας Αφρικής με μεγάλη ανεργία όπως η Νότιας Αφρική, που σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της AfDB, έχει πληγεί από την παγκόσμια ύφεση πολύ περισσότερο από άλλες αφρικανικές οικονομίες και ανακάμπτει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Αναμένεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας φέτος θα φθάσει στο 3,6%. Ο κ. Νκούμπε κάλεσε τη Νότια Αφρική να διδαχθεί από την περίπτωση της Νιγηρίας, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει φέτος στο 6,9%, αλλά είναι στενά συνδεδεμένη με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή