Βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη

Βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώθηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, γεγονός που αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης που καταρτίζει η γερμανική εταιρεία ερευνών Sentix ανήλθε στις 5,3 μονάδες, από τις 3,5 του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς ανέμεναν μία μεγαλύτερη πτώση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο στο επίπεδο των 0,6 έως και 1,1 μονάδων. Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών ενισχύθηκε στις 19,25 μονάδες από τις 18,5 του προηγούμενου μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε από τις -10,5 στις -7,75 μονάδες. Σημειώνεται ότι μία επίδοση του δείκτη κάτω από το επίπεδο του μηδενός αποτελεί ένδειξη απαισιοδοξίας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, σε αντίθεση με μία θετική επίδοση που αποτελεί σημάδι αισιοδοξίας.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής επιταχύνθηκε στο α΄ τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό για διάστημα σχεδόν ενός έτους, στο 2,5%, λαμβάνοντας ώθηση από την καλύτερη του αναμενόμενου επέκταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία κατάφερε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αυστηρότερων μέτρων λιτότητας σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία. Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν καθοδική πορεία κοντά στο 4% κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε και η έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης ύψους 8,7 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. «Φαίνεται πως η διόρθωση στις τιμές των εμπορευμάτων, και ιδιαίτερα αυτών του πετρελαίου, μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή ανακούφισης» για τους επενδυτές, αναφέρει στην έκθεσή της η εταιρεία οικονομικών ερευνών. Οπως αναγράφεται, «είναι δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις των επενδυτών ευνοήθηκαν σίγουρα και από την έγκριση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα». Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε ότι οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο στις 7 Ιουλίου λόγω των ανησυχιών ότι ο τροφοδοτούμενος από την άνοδο του πετρελαίου πληθωρισμός και η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να τροφοδοτήσουν μία αύξηση των μισθολογικών απαιτήσεων. «Προχωράμε σταδιακά στη λήψη αποφάσεων που κρίνουμε ότι είναι σκόπιμες για τη συνέχιση της συγκράτησης των πληθωριστικών προσδοκιών, οι οποίες ήταν και εξακολουθούν να είναι το βασικό μέλημά μας» είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ο φόβος του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα υστερίας του Φεβρουαρίου και Μαρτίου», τονίζει η Sentix. «Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πίεση προς την ΕΚΤ για μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων της».

Βελτίωση του κλίματος παρατηρείται και στην Ασία. Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία ανήλθε στις -8,7 μονάδες από τις -19 μονάδες του Ιουνίου, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε στις 21,8 μονάδες από τις 17,9 του προηγούμενου μήνα. Στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση της Sentix συμμετείχαν 922 παράγοντες της αγοράς και διήρκεσε από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή