Στο εδώλιο ο Ισλανδός πρώην πρωθυπουργός

Στο εδώλιο ο Ισλανδός πρώην πρωθυπουργός

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας της Ισλανδίας, ο πρώην πρωθυπουργός της καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς του. Εντούτοις, ο ίδιος διατείνεται πως έσωσε τη χώρα του, αποτρέποντάς την από το να περιέλθει στη θέση της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας. Ο Γκέιρ Χαάρντε ισχυρίζεται πως η δίωξή του αποτελεί «φάρσα», η οποία υποκινείται από πολιτικά και προσωπικά κίνητρα παλαιών του αντιπάλων. «Σώσαμε τη χώρα από την πτώχευση», υποστήριξε. «Εάν δεν είχαμε αφήσει τις τράπεζες να διαλυθούν, ίσως η οικονομία να κατακρημνιζόταν. Εάν εξετάσουμε την υπόθεση της Ιρλανδίας, για να μην αναφέρoυμε την Ελλάδα, θα δούμε ότι σωστά πράξαμε και δεν εγγυηθήκαμε το εξωτερικό χρέος του τραπεζικού μας συστήματος».

Αν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ισλανδίας κατέρρευσαν, η πραγματική οικονομία της εξακολούθησε να λειτουργεί, προσθέτει ο Γκέιρ Χαάρντε. Ακολούθησε βέβαια βαθιά ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 10% το 2009 και το 2010, ενώ η ισλανδική κορώνα βυθίστηκε. Οταν χρεοκόπησε η χώρα το 2008, οι τράπεζές της είχαν περιουσιακά στοιχεία ίσα με το 923% του ΑΕΠ. Κατά τους κατηγόρους του Γκέιρ Χαάρντε, τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ η χώρα όδευε στο χείλος του γκρεμού, εκείνος δεν παρενέβη για να στηρίξει τις τράπεζες, χωρίς να επισημαίνουν πάντως τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση.

Η μετέπειτα πορεία της Ισλανδίας, η οποία πλέον βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος και του χρόνου ανάπτυξη 2%, ίσως και να δικαιώνει τις τότε επιλογές. Στο δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2008, οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της μη εξυπηρέτησης των χρεών των τραπεζών, αναγκάζοντας και τους ξένους δανειστές τους, κυρίως τη Βρετανία και την Ολλανδία, να τα επαναδιαπραγματευθούν. Το νόμισμα της Ισλανδίας υποτιμήθηκε με επώδυνο τρόπο, αναγκάζοντας τους πολίτες να προσαρμοστούν στον επακόλουθο πληθωρισμό. Γεγονός είναι ότι σήμερα η χώρα επιστρέφει στις αγορές με επιτόκιο 5%, το οποίο μόνο να ονειρεύονται μπορούν η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Προ ημερών η Ισλανδία επισήμως ξεκίνησε τις συζητήσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε., ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την υιοθέτηση του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή