Υπό τουρκικό έλεγχο η λιβυκή A&T Bank, η οποία ανήκει στον Καντάφι

Υπό τουρκικό έλεγχο η λιβυκή A&T Bank, η οποία ανήκει στον Καντάφι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνοντας την όξυνση στις σχέσεις της με το καθεστώς Καντάφι, η τουρκική κυβέρνηση έθεσε χθες υπό τον έλεγχό της τη λιβυκή τράπεζα A&T Bank, μία μόλις ημέρα μετά την αναγνώριση της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη ως νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων και Αποταμιεύσεων της Τουρκίας δήλωσε πως ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της προαναφερθείσης τραπέζης, η οποία ανήκει κατά 62,37% στον Μουαμάρ Καντάφι. Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Α&Τ Βank, η οποία προηγουμένως είχε την επωνυμία Arab-Turkish Bank, έρχεται ως εφαρμογή των προϋποθέσεων του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το καθεστώς της Λιβύης.

Η ιστορία

Η ιστορία του πιστωτικού ιδρύματος ξεκινά πριν από τριάντα χρόνια, όταν η τότε Arab-Turkish Bank ιδρύθηκε με σκοπό να διευκολύνει το εμπόριο της Τουρκίας, ως επί το πλείστον με τη Λιβύη. Τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται σε 1,4 δισ. λίρες Τουρκίας (862,7 εκατ. δολ.). Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της νυν Α&Τ Bank σε συνδυασμό με την αναγνώριση του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης φαίνεται πως κλείνουν τον κύκλο της σταδιακής μεταστροφής της Τουρκίας από μία αφοσιωμένη σύμμαχο του στρατηγού Καντάφι στις αρχές του εμφυλίου πολέμου τον Φεβρουάριο σε μία ξεκάθαρη υποστηρίκτρια των πολεμίων του.

Καθόλου τυχαία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε τη Βεγγάζη με μεγάλη αντιπροσωπεία 100 κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Η επίσκεψη αυτή ήταν η απάντηση στην επείγουσα έκκληση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να του παράσχει η Αγκυρα οικονομική στήριξη για έργα υποδομής και για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Υπόσχεση

Ο κ. Νταβούτογλου, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, υποσχέθηκε 100 εκατ. δολ. σε ρευστό και 100 εκατ. δολ. σε έργα για τη Λιβύη, ενώ είχε αρχικά κάνει λόγο μόνο για 100 εκατομμύρια δολάρια. «Οι απαιτήσεις των ανθρώπων για μεταρρύθμιση πρέπει να ικανοποιηθούν, και ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, χωρίς να διχοτομηθεί η Λιβύη», τόνισε, εν κατακλείδι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Οπως είπε, «αναγνωρίζουμε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως τους νόμιμους εκπροσώπους του λαού της Λιβύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή