Η Ελλάδα, προτεραιότητα της κ. Λαγκάρντ

Η Ελλάδα, προτεραιότητα της κ. Λαγκάρντ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή μπορεί να ήταν μόλις η πρώτη ημέρα για τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν της αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου προσαρμογής στη νέα της θέση. Κατά το εσωτερικό ηλεκτρονικό περιοδικό του διεθνούς οργανισμού, βέβαια, την περιμένει μια συνολικά επιβαρυμένη ατζέντα, με τα αιτήματα των αναδυόμενων χωρών για ισχυρότερη παρουσία στο ΔΝΤ και περισσότερα δικαιώματα ψήφου, τις δύσκολες πολιτικές επιλογές για την αρωγή της παγκόσμιας ανάκαμψης, την άνοδο των τιμών στα εμπορεύματα και τις πιέσεις του πληθωρισμού στη διεθνή οικονομία. Μεταξύ των μειζόνων προτεραιοτήτων, η πρώτη αφορά την κρίση της Ευρωζώνης. Σήμερα δίνει την πρώτη συνέντευξη Τύπου υπό τον νέο της ρόλο, ο οποίος της εξασφαλίζει ετήσιες καθαρές αποδοχές 467.940 δολαρίων.

Η Ελλάδα

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αφιερώσει τα πρώτα σχόλιά της στην Ελλάδα, μόλις επελέγη επικεφαλής του ΔΝΤ. Τότε, είχε απευθύνει έκκληση στην αντιπολίτευση να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Παράλληλα, είπε ότι «οι Ελληνες χρειάζονται δύσκολες πλην απαραίτητες προσαρμογές για να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους». Η Ελλάδα εντός των προσεχών ημερών αναμένει να λάβει την πέμπτη δόση του πακέτου σωτηρίας ΔΝΤ/Ε.Ε. ύψους 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσους περιμένουν πιο αυστηρή στάση από τον διεθνή οργανισμό, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα πρέπει να χορηγεί δάνεια σε «χαμένες περιπτώσεις» ούτε να συγχωρεί τη μη τήρηση των όρων των πιστώσεων από τις δανειοδοτούμενες χώρες. Η ίδια δηλώνει ότι θα επιδιώξει μια συνέχεια της γραμμής του προκατόχου της, αν και ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν θεωρεί πως υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. «Υπό τον Ντομινίκ Στρος-Καν το ΔΝΤ ήταν το πιο ανοιχτόμυαλο από τους διεθνείς οργανισμούς, και μακάρι για την παγκόσμια οικονομία να μη γίνει πιο αυστηρά ορθολογικό υπό την Κριστίν Λαγκάρντ».

Πάντως, εκείνη έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ ανήκει μόνον στα μέλη του. «Η διοίκηση του διεθνούς οργανισμού δεν συνδέεται με συγκεκριμένη χώρα ή περιφέρεια», δήλωσε η νέα γενική του διευθύντρια. «Μπορούμε αποτελεσματικά να εκπροσωπούμε την ισορροπία των οικονομικών δυνάμεων, εάν υποεκπροσωπούνται συγκεκριμένες χώρες». Ακόμα μία από τις προτεραιότητές της θα είναι η προετοιμασία των πρώτων εκθέσεων του οργανισμού για τις επιπτώσεις των πολιτικών των συστημικά σημαντικών χωρών στα υπόλοιπα κράτη.

Προτέρα εμπειρία

Η Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρισμένη το 2009 από τους Financial Times ως η ικανότερη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι η πρώτη γυναίκα στο πηδάλιο του ΔΝΤ. Πέραν της πρωτιάς της αυτής, η καθοδήγηση του διεθνούς οργανισμού παραμένει σε ευρωπαϊκά χέρια, όπως ορίζει η παλαιά ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ Γηραιάς Ηπείρου και ΗΠΑ. Ωστόσο, η διευθέτηση αυτή προκαλεί ολοένα και εντονότερη δυσαρέσκεια στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν πλέον σημαίνοντα ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Το Μεξικό, μάλιστα, είχε αντιπροτείνει τον διοικητή της κεντρικής του τράπεζας, Αγκουστίν Κάρστενς, ο οποίος είχε τη στήριξη του Καναδά, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής – πλην Αργεντινής και Βραζιλίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εξασφαλίσει, πέραν της Ε.Ε., τη συνδρομή της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας σε υστερότερο στάδιο και τελικά των ΗΠΑ. Ενδεχομένως, το ότι είχε στήριξη από ευρύ φάσμα μελών του ΔΝΤ να δηλώνει ότι αναγνωρίζεται το επείγον του θέματος της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή