Η Moody’s προειδοποιεί τις κινεζικές τράπεζες

Η Moody’s προειδοποιεί τις κινεζικές τράπεζες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητάς τους αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Κίνας, καθώς το χρέος των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης της ασιατικής χώρας υπερβαίνει κατά 540 δισ. δολάρια τις επίσημες εκτιμήσεις και αγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η Moody’s και κάλεσε τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα να εκπονήσει σχέδιο για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, σε γουάν το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κατά 3,5 τρισ. γουάν υψηλότερο από την επίσημη εκτίμηση για 10,7 τρισ. γουάν, δηλαδή κατά περίπου το 1/3, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να ανέρχονται στο 12% του συνόλου των πιστώσεων. Η εκτίμηση προκάλεσε πτώση των μετοχών των τριών μεγαλύτερων κινεζικών τραπεζών, με την Industrial & Commercial Bank of China να υποχωρεί 0,5%, την China Cοnstruction Bank 1,2% και την Bank of China 0,3%. Ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχει η κινεζική κυβέρνηση, η Moody’s θεωρεί χειρότερη από όλες να αφήσει τις τράπεζες και τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν μόνες τους το πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, τονίζει η Moody’s, θα δεχόταν πλήγμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Κίνα καθώς θα εκαλλιεργείτο αβεβαιότητα ως προς το μέγεθος των χρεών της.

Ως καλύτερη διέξοδο από το πρόβλημα αναφέρει, αντίθετα, την προοπτική να παρέμβει το Πεκίνο χρηματοδοτώντας τις τοπικές αρχές ή αναλαμβάνοντας τμήμα του χρέους τους. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι μια τέτοια επιλογή θα είχε επίσης παρενέργειες, καθώς θα ενεθάρρυνε τις κινεζικές τράπεζες να αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο και να επαφίενται στην παρέμβαση της κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος του κινεζικού χρέους ανάγεται στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οπότε το Πεκίνο δαπάνησε τέσσερα δισ. γουάν για την τόνωση της οικονομίας. Πολλοί επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι σε περίπτωση επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξής της, θα μπορούσε να σημειωθεί δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ολέθρια αποτελέσματα για το κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Στα τέλη Μαΐου διέρρευσε πως οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν να απορροφήσουν περί τα δύο ώς τρία τρισ. γουάν από το χρέος των τοπικών αυτοδιοικήσεων για να απομακρύνουν τον κίνδυνο πτώχευσής τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξαν οι κινεζικές αρχές μετά την ανάλυση του χρέους των τοπικών αυτοδιοικήσεων, το 79% των υποχρεώσεων των τελευταίων είναι δάνεια από τράπεζες, ενώ ήδη είναι εκπρόθεσμο χρέος ύψους οκτώ δισ. γουάν. Οι προειδοποιήσεις της Moody’s δεν ήταν, άλλωστε, οι πρώτες από οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τον Απρίλιο η Fitch υποβάθμισε την προοπτική της Κίνας σε αρνητική από σταθερή, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αναγκασθεί η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή