Εκρηκτική άνοδος του τουρισμού στη Βραζιλία, «βουλιάζουν» τα ξενοδοχεία

Εκρηκτική άνοδος του τουρισμού στη Βραζιλία, «βουλιάζουν» τα ξενοδοχεία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς ρεκόρ γεμίζουν τα ξενοδοχεία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς η περυσινή ανάπτυξη -η ταχύτερη των τελευταίων 20 ετών- με τα αυξημένα επαγγελματικά ταξίδια που αυτή έχει πυροδοτήσει ανταγωνίζεται το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ως παράγοντας που συντελεί στην άνθηση του τουρισμού στη Βραζιλία. Επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για πληρότητα 79% σε 91 ξενοδοχεία του Ρίο τον Απρίλιο, ποσοστό πρωτοφανές γι’ αυτό τον μήνα. Και αυτό παρότι «τα δωμάτια στο Ρίο και στο Σάο Πάολο έχουν γίνει εξαιρετικά ακριβά», όπως παραδέχεται ο Ραφαέλ Γκουασπάρι, αντιπρόεδρος της Atlantica Hotels International, δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων της χώρας.

Για να απορροφήσει το κύμα των τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το Ρίο θα πρέπει να προσθέσει 2.430 ξενοδοχειακές μονάδες στις 19.413 που διέθετε το 2009. Προς το παρόν, ο κύριος όγκος της ζήτησης ανήκει στους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες μετά τον ρυθμό 7,5% της περυσινής ανάπτυξης και με τις βιομηχανίες πετρελαίου, μεταλλευμάτων και διαχείρισης ενεργητικού να λειτουργούν ως μαγνήτης για άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες έφθασαν πέρυσι το ρεκόρ των 485 δισ. δολαρίων. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 22% πέρυσι, στα 317 ρεάλ την ημέρα τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή για την ίδια περίοδο κατά 6,51%. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 66% των επισκεπτών του Ρίο ήλθε από αλλού στη Βραζιλία.

Τουλάχιστον δυσάρεστη σε τέτοιο ευνοϊκό κλίμα, επομένως, μπορεί να χαρακτηριστεί η διετής καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σχεδίων ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου Gloria στο Ρίο, ενός ξενοδοχείου που έχει φιλοξενήσει πολλούς Βραζιλιάνους ηγέτες, αλλά και τον Αλμπερτ Αϊνστάιν. Με νέα προβλεπόμενη ημερομηνία μόλις πέντε μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα σχέδια διαμόρφωσης ενός ξενοδοχείου του 1922 σε μια από τις πλέον υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Λατινικής Αμερικής συνάντησαν ποικίλα εμπόδια – κυρίως έλλειψης συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας αξιοποίησης. Τα εγκαίνια είχαν αρχικώς προγραμματιστεί για φέτος, αλλά πλέον αναβλήθηκαν για λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ξενοδοχείο θα έχει 231 δωμάτια, δύο εστιατόρια και συνεδριακό κέντρο, ενώ στο πλαίσιο της ανακαίνισής του, ύψους 200 εκατ. ρεάλ, η αρ-ντεκό πρόσοψή του θα αποκατασταθεί στο αρχικό χρώμα και σχέδιό της. Στις προθέσεις του 54χρονου Βραζιλιάνου δισεκατομμυριούχου Εϊκε Μπατίστα, ιδιοκτήτη της εταιρείας ΕΒΧ που έχει αναλάβει το έργο, είναι να επαναφέρει τους πλουσιότερους τουρίστες από την Ιπανέμα στον Κόλπο Γκουαναμπάρα και τον μεγαλειώδη γεωλογικό σχηματισμό του Πάο ντε Ασούκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή