Ζητούνται αρμοδιότητες για κλείσιμο τραπεζών

Ζητούνται αρμοδιότητες για κλείσιμο τραπεζών

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να δοθούν στις διεθνείς ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες προκειμένου να είναι σε θέση να κλείσουν τυχόν υπό κατάρρευση τράπεζες χωρίς να χρειαστεί να αναλάβουν το κόστος διάσωσής τους οι φορολογούμενοι, εξέφρασε με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να «επιταχύνουν» τις αλλαγές στους εθνικούς κανόνες προκειμένου να αποτρέψουν τις τράπεζες από το να γίνουν πολύ μεγάλες για να αποτύχουν, αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι βασικές λειτουργίες των δανειστών θα μπορέσουν να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της κρίσης, προσθέτει η Επιτροπή.

«Η θέσπιση ειδικών μηχανισμών που θα καθιστούν δυνατό το κλείσιμο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προϋποθέτει μία σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τοπίου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της δεξαμενής ιδεών (think tank), Re-Define Europe, Σόνι Καπούρ.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες προειδοποιούν ότι τα σχέδια των ρυθμιστικών αρχών για τη δημιουργία νέων νόμων που θα στοχεύουν στην εξάλειψη της ανάγκης διάσωσης σε περίπτωση νέας κρίσης, ενδέχεται να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή