Το Αμπου Ντάμπι απολύει αλλοδαπούς εργαζομένους

Το Αμπου Ντάμπι απολύει αλλοδαπούς εργαζομένους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έξοδο αλλοδαπών εργαζομένων από το Αμπου Ντάμπι οδηγεί το ευρύ πρόγραμμα περικοπής δαπανών και ενίσχυσης της απασχόλησης των ημεδαπών που προωθεί το εμιράτο, προκειμένου να περιορίσει τους λόγους δυσαρέσκειας προς το καθεστώς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, επιπλέον απολύσεις εκατοντάδων ξένων θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον από τους δημόσιους οργανισμούς του εμιράτου, αν και ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός. Το Αμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους από το πετρέλαιο.

Αλλοδαπός εργαζόμενος στο ίδρυμα Πολιτισμού και Κληρονομιάς του Αμπου Ντάμπι έλαβε μαζί με άλλα 117 άτομα ειδοποίηση να απομακρυνθούν σε διάστημα τριών μηνών το αργότερο. Κατά την εκτίμησή του, «ο βασικός λόγος είναι η εθνικοποίηση της αγοράς εργασίας, με τις ποσοστώσεις και τα κίνητρα στήριξης της απασχόλησης». Το Αμπου Ντάμπι βρίσκεται εν μέσω μιας στρατηγικής αναθεώρησης σε όλους τους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, ώστε να θέσει υπό τον έλεγχο της κεντρικής διοίκησης την εξεύρεση πόρων και να βελτιώσει τη λογοδοσία του δημόσιου τομέα.

Η όλη μεταστροφή κινείται από τα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης του εμιράτου, δηλαδή το Εκτελεστικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας σεΐχης Μοχάμαντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ενώ ο αδελφός του και αντιπρόεδρος έχει αναλάβει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Μέχρι στιγμής οι φορείς που επηρεάζονται από την απόφαση είναι το υπουργείο Μεταφορών, ο Δήμος του Αμπου Ντάμπι, το ίδρυμα Πολιτισμού και Κληρονομιάς του Αμπου Ντάμπι και τουλάχιστον δύο κρατικά νοσοκομεία. «Παρατηρείται σαφώς μια ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο να αντιδράσει η νέα γενιά των Αράβων στα εμιράτα», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μπάτερ, περιφερειακός διευθυντής της ζώνης Μ. Ανατολής/Β. Αφρικής στην υπηρεσία Economist Intelligence Unit. «Πολλοί έχουν λόγους να αμφισβητούν τις αποφάσεις, οι οποίες τόσο ξεκάθαρα ευνοούν τους αλλοδαπούς εργαζομένους». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άθικτα ακόμα από το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στα άλλα αραβικά κράτη, έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος δυσαρέσκειας μεταξύ της νεολαίας, ειδικά όταν αυτή γνωρίζει πως η εργασία στο Δημόσιο δεν είναι εξασφαλισμένη. Οπως συμβαίνει εν γένει στην αραβική χερσόνησο, τα εκεί κράτη εξαρτώνται από τους ξένους εργαζομένους σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας τους λόγω του μικρού πληθυσμού τους και της έλλειψης καταρτισμένων υποψηφίων. Αλλοδαποί κατέχουν θέσεις-κλειδιά στους εθνικούς αερομεταφορείς, τις κτηματομεσιτικές εταιρείες, τους ομίλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τα ΜΜΕ, καθώς και στρατηγικές θέσεις μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι άνεργοι στα ΗΑΕ ανέρχονται σε 35.000 και, παρότι ισχύει σύστημα ποσοστώσεων, μόνον το 7% του δυναμικού απασχολείται στον ιδιωτικό κλάδο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Λόγω των ταραχών στην ευρύτερη περιφέρεια Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής οι αρχές του εμιράτου δίνουν πλέον μέγιστη προτεραιότητα στην τόνωση της απασχόλησής τους. Η πρόκληση για την κυβέρνηση, παρατηρούν αναλυτές, είναι να διασφαλίσει επαρκή απασχόληση του πληθυσμού και προστασία της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει πως εν μια νυκτί θα εξαφανιστούν οι αλλοδαποί με προσόντα. «Το μέγεθος της οικονομίας των ΗΑΕ είναι τέτοιο, ώστε η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού θα εξακολουθήσει να είναι ξένοι», επισημαίνει ο Γκανέμ Νουσεϊμπέχ της εταιρείας συμβούλων Cornerstone Global Associates. «Οι αρχές πρέπει να διατηρήσουν χαμηλά την ανεργία και να διευρύνουν ουσιαστικά την απασχόληση όχι μόνον στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για τους νέους Αραβες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή