Το δημόσιο χρέος πρώτη προτεραιότητα για την κ. Λαγκάρντ

Το δημόσιο χρέος πρώτη προτεραιότητα για την κ. Λαγκάρντ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν άφησε ερωτηματικά σχετικά με τις προτεραιότητές της. Οπως δήλωσε, «τα άμεσα πιεστικά θέματα έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρέος». Η ίδια πάντως πρόσθεσε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ευρωζώνη, αλλά είναι ένα ευρύτερο ζήτημα. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, «υπάρχει μία τάση να εστιάζουμε στην Ευρωζώνη» λόγω της ιδιαιτερότητάς της: «του μείγματος των διαφόρων παραμέτρων που καθιστούν την απάντηση πιο κρίσιμη, ευαίσθητη και δύσκολη», και πιο συγκεκριμένα, την ύπαρξη «ενός κυρίαρχου νομίσματος, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη πολιτική κυριαρχία σε μία και μόνη πρωτεύουσα». Σε δεύτερη θέση -αλλά επίσης άμεσης προτεραιότητας- έβαλε το ζήτημα των κεφαλαιακών ροών, και δη της εισροής επενδύσεων «σε περιοχές που δεν είναι προετοιμασμένες γι’ αυτές ή φοβούνται τις επιπτώσεις τους στην οικονομία» – κάτι που επίσης απέδωσε ως τάση στην ανησυχία για το δημόσιο χρέος και τις αμφιβολίες των επενδυτών.

Οπως προέβλεψε η κ. Λαγκάρντ, ο κόσμος θα συνεχίσει να αλλάζει, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή κινούνται τεκτονικές πλάκες», κάτι που εκτίμησε ότι πρέπει να αντανακλάται στη διοίκηση και τους εργαζόμενους στο Ταμείο. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, έκανε γνωστό ότι εξετάζει τη θέσπιση μιας ακόμη θέσης αναπληρωτή γενικού διευθυντή, που θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά και ευρύτερα, δήλωσε ότι η διάρθρωση του Ταμείου, από τη διοίκηση μέχρι τους εργαζόμενους και την εκπαίδευσή τους, «πρέπει να προσαρμοσθεί ώστε να αντανακλά τη νέα αρχιτεκτονική του κόσμου». Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ότι η ανάκαμψη είναι πολύ ανομοιογενής, καθώς από τη μία υπάρχει η ανησυχία για το δημόσιο χρέος, ενώ από την άλλη, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες υπάρχει ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης και του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή