Φόβοι για ντόμινο μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Φόβοι για ντόμινο μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά την προσφυγή της στον κοινό μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Πορτογαλία δείχνει να κινείται σταθερά στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν να πιστεύουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές. Η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την Πορτογαλία κατά τέσσερις βαθμίδες, στην κατηγορία των σκουπιδιών, εκτιμώντας ότι θα ζητήσει και αυτή νέο πακέτο βοήθειας όταν λήξει το υφιστάμενο, προκάλεσε ρίγη στις αγορές, καθώς αναζωπύρωσε τους φόβους για περαιτέρω επέκταση της κρίσης στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Δεν ήταν μόνο τα spreads της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που, όπως αναμενόταν, σημείωσαν νέα ρεκόρ. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν επίσης τα ομόλογα της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, την οποία η Standard & Poor’s και η Moody’s έχουν προειδοποιήσει με πιθανή υποβάθμιση. Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 47 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καθησύχασαν τις αγορές. Απώλειες είχαν επίσης οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και το ευρώ.

Στρες τεστ

Μία στις τρεις τράπεζες δεν θα περάσουν τα στρες τεστ, εκτιμά η Moody’s. Περίπου το ένα τρίτο των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών που υποβλήθηκαν στον τελευταίο γύρο των τεστ κοπώσεως (stress tests) «αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν κάποιου είδους εξωτερικής κεφαλαιακής ενίσχυσης», εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή