Εν συντομια

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών στις ΗΠΑ

Πτώση στις 53,3 μονάδες κατέγραψε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM, από τις 54,6 μονάδες του Μαΐου. Αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν μία μικρότερη υποχώρηση στις 54 μονάδες. Οποιαδήποτε επίδοση άνω των 50 μονάδων αποτελεί ένδειξη επέκτασης της δραστηριότητας. Η προηγούμενη έκθεση είχε δείξει την αναπάντεχη επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής, στηρίζοντας έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι (φωτογραφία) για βελτίωση της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο.

Αυξημένο 5,3% ήταν το επίπεδο απολύσεων τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σηματοδοτώντας την πρώτη άνοδο σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο. Οι απολύσεις διαμορφώθηκαν στις 41.432, εκ των οποίων οι περισσότερες έγιναν από κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas. Στο α΄ εξάμηνο, οι απολύσεις παρουσίασαν πτώση 17% από την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Βιομηχανία: άνοδος των παραγγελιών

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάιο στη Γερμανία, λαμβάνοντας ώθηση από την εγχώρια ζήτηση για επενδυτικά αγαθά όπως τα μηχανήματα. Συγκεκριμένα, το επίπεδο παραγγελιών ενισχύθηκε κατά 1,8% από τον Απρίλιο, όταν είχαν παρουσιάσει αύξηση 2,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μία πτώση της τάξης του 0,5%. Σε ετήσια βάση, η άνοδος των βιομηχανικών παραγγελιών διαμορφώθηκε στο 12,2%. «Οι παραγγελίες θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία κατά τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα Ευρωζώνης της Citigroup Γιούργκεν Μίκελς.

Εξηγήσεις Κάμερον στην υπόθεση εξαγοράς BSkyB από News Corp

Ο Βρετανόςπρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) τόνισε ότι η κυβέρνησή του συμπεριφέρθηκε σωστά όσον αφορά την υπόθεση εξαγοράς του BSkyB από τη News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ. «Αυτό που κάναμε στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν να ακολουθήσουμε με ακρίβεια το γράμμα του νόμου, άλλωστε αυτό ήταν που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση» ανέφερε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, ζήτησε την παραπομπή της προσφοράς εξαγοράς στην Επ. Ανταγωνισμού. Πάντως, ο κ. Κάμερον ζήτησε να πραγματοποιηθεί επίσημη έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους του οργανισμού News International του κ. Μέρντοχ, το οποίο έχει προκαλέσει οργή στη Βρετανία και ενδέχεται να καθυστερήσει τη συμφωνία εξαγοράς.

Ευκαιρίες εξαγορών εξετάζει η ιταλική Gruppo Campari

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να εξετάσει η ιταλική εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών Gruppo Campari «ενδιαφέρουσες ευκαιρίες εξαγορών» σε αγορές όπως οι Βραζιλία, Ρωσία και ΗΠΑ. Η εταιρεία παραγωγής μεταξύ άλλων της βότκα Sky και του Wild Turkey Bourbon είναι ανοιχτή σε συμφωνίες σε κάθε μία από τις 13 χώρες στις οποίες διατηρεί άμεσες θυγατρικές εταιρείες, τόνισε ο επικεφαλής της Campari, Μπομπ Κούνζε – Κόνσεβιτς, εκφράζοντας την προτίμηση της εταιρείας στην αγορά συγκεκριμένων ετικετών, αντί των ολόκληρων εταιρειών. «Το σκεπτικό μας οδηγείται από τη γεωγραφία και όχι από την κατηγορία του προϊόντος», υπογράμμισε ο κ. Κούνζε – Κόνσεβιτς. «Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία για τη βιομηχανία μας είναι το να έχεις μία αυξανόμενη κλίμακα σε μία δεδομένη γεωγραφική αγορά».

Ενίσχυση 1,2% στις τιμές κατοικιών τον Ιούνιο στη Βρετανία

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, της τάξης του 1,2%, ενισχύθηκαν τον Ιούνιο στη Βρετανία οι τιμές κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου ενυπόθηκων δανείων Halifax. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών της Halifax υποχώρησε 3,5%. «Τα χαμηλά επιτόκια, μία βελτίωση της απασχόλησης και η μερική σύσφιγξη στις συνθήκες της αγοράς νωρίτερα στο έτος ενδεχομένως να αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες πίσω από την πρόσφατη βελτίωση στις τάσεις των τιμών», επισήμανε ο οικονομολόγος της Halifax Μάρτιν Ελις. Επιπλέον, τόνισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά κατοικίας κατά τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή