«Οι πόλεμοι των νομισμάτων δεν έχουν τελειώσει»

«Οι πόλεμοι των νομισμάτων δεν έχουν τελειώσει»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε πως οι πόλεμοι των νομισμάτων δεν έχουν τελειώσει. Ο Γκουίντο Μαντέγκα πρόσθεσε μάλιστα πως η χώρα του προετοιμάζει μία σειρά μέτρων για να περιστείλει την καταστροφική άνοδο του ρεάλ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών εν συγκρίσει με το δολάριο. Αναφερόμενος στο G20, υπογράμμισε ότι απέχει από την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση των νομισμάτων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Εως ότου επιτευχθεί ο στόχος», επισημαίνει στην εφημερίδα ο κ. Μαντέγκα, «θα πρέπει να λαμβάνουμε συνεχώς νέα μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να ανακοινώνονται εκ των προτέρων, αλλά θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Ανάλογες ανησυχίες ταλανίζουν και πολλές άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία, η Χιλή, η Κολομβία και η Ρωσία. Η απότομη ανατίμηση του νομίσματος περιορίζει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, πλην όμως υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο Γκουίντο Μαντέγκα ανέφερε στους Financial Times πως η χώρα του πρέπει να λάβει κι άλλα μέτρα πέραν των υψηλών επιτοκίων. Αυτά είναι ήδη υψηλά, στο 12,25%, ενώ οι έτι περαιτέρω αυξήσεις από μόνες τους θα τονώσουν τις εισροές κεφαλαίων. Η Βραζιλία έχει εφαρμόσει ήδη σειρά μέτρων, όπως η φορολόγηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων, ώστε να ανακόψει την ενίσχυση του ρεάλ. Μιλώντας για τον ρυθμό αύξησης των πιστώσεων στο 15% εφέτος, ο κ. Μαντέγκα τόνισε πως αυτός είναι χαμηλότερος από το 22% του 2010 εν μέρει λόγω των περιορισμών στον τραπεζικό δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή