Αύξηση επιτοκίου του ευρώ στο 1,5%

Αύξηση επιτοκίου του ευρώ στο 1,5%

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επιβάρυνση που συνεπάγεται η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες στη δεύτερη μέσα στο 2011 αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, μετά εκείνη του Απριλίου, και άφησε να εννοηθεί πως επίκειται και νέα αύξηση εντός του έτους. Την ίδια ώρα, πάντως, προσέφερε στήριξη στη χειμαζόμενη Πορτογαλία καθώς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε πως η τράπεζα θα εξακολουθήσει να δέχεται τα πορτογαλικά ομόλογα ως ενέχυρο, παρά την υποβάθμισή τους από τη Moody’s στην κατηγορία των ομολόγων σκουπιδιών. Η νέα αύξηση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη, καθώς στελέχη της είχαν επανειλημμένως χρησιμοποιήσει την έκφραση «ισχυρή επαγρύπνηση», που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί για να υποδηλώσει την πρόθεσή της να επιβάλει άμεσα πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Είχε, άλλωστε, μεσολαβήσει η αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2,7% τον Ιούνιο. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται, έτσι, στο 1,50% αλλά οι δηλώσεις του κ. Τρισέ καταδεικνύουν πως θα υπάρξει και νέα αύξηση εντός του τρέχοντος έτους, καθώς τόνισε πως η Τράπεζα «θα συνεχίσει να καταγράφει πολύ στενά όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τη σταθερότητα των τιμών». Προσέθεσε, άλλωστε, πως οι δείκτες του πληθωρισμού μάλλον θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά τους επόμενους μήνες και απέδωσε τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, που έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στα πρώτα στάδια της βιομηχανικής διαδικασίας. Τόνισε, ωστόσο, πως η Τράπεζα «δεν έχει καμία δέσμευση εκ των προτέρων» για τη νομισματική της πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην ανάπτυξη το αυξημένο κόστος του χρήματος, ο κ. Τρισέ επέμεινε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει αναπτυξιακή ακόμη και μετά την τελευταία αύξηση. Ερωτώμενος, άλλωστε, κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, υπογράμμισε πως «η ήπειρος στο σύνολό της θα επωφεληθεί, καθώς θα διασφαλιστούν η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα των τιμών». Χαρακτήρισε μάλιστα την εμπιστοσύνη το «συμπαγές έδαφος» επί του οποίου οικοδομήθηκε η Ευρωζώνη έστω κι αν ορισμένες χώρες αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από κάποιες άλλες. Ο κ. Τρισέ μίλησε όμως και για συνολική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα στοιχεία του β΄ τριμήνου που δείχνουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 0,8% που σημειώθηκε το α΄ τρίμηνο. Παραδέχθηκε, άλλωστε, πως αν και στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να καταγράφεται τάση για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, «παραμένει ενισχυμένη η αβεβαιότητα». Επισήμανε πως οι συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν κακές και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής για να επιτύχουν τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΚΤ να εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στην Πορτογαλία και σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης την έχουν ανάγκη αποδεχόμενη κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, ο κ. Τρισέ τόνισε πως ελήφθη «λαμβανομένου υπόψη ότι η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Υπογράμμισε τέλος πως όσες τράπεζες έχουν περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από την αγορά, πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή