Η Lehman είχε λάβει 18 δισ. δολ. από μυστικό πρόγραμμα της Fed

Η Lehman είχε λάβει 18 δισ. δολ. από μυστικό πρόγραμμα της Fed

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τμήμα χρηματιστηριακών συναλλαγών της Lehman Brothers Holdinds απέσπασε τέσσερα δάνεια συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων από το μέχρι πρότινος μυστικό πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve (Fed) τον Ιούνιο του 2008, τρεις μήνες προτού η μητρική της εταιρεία οδηγηθεί στη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην αμερικανική ιστορία. Αντίστοιχη στήριξη από το ίδιο πρόγραμμα της Fed είχαν λάβει τόσο η αμερικανική Goldman Sachs, όσο και τμήματα των βρετανικών τραπεζών Royal Bank of Scotland και ΗSΒC.

Το πρόγραμμα δανεισμού, η αξία του οποίου υπολογίζεται κοντά στα 80 δισ. δολάρια, ήταν γνωστό ως ST OMO (single-tranche open-market opera tions). Συνολικά, παρείχε δάνεια 28 ημερών σε τμήματα 19 τραπεζών από τις 7 Μαρτίου του 2008 έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2008. Τα πρώτα στοιχεία για το πρόγραμμα ήρθαν στη δημοσιότητα τον Μάιο από το Bloomberg, μετά τη δημοσίευση από τη Fed ελλιπών στοιχείων για το πρόγραμμα. Κατόπιν αιτήματος του πρακτορείου σχετικά με τον νόμο περί ελευθερίας για την πληροφόρηση (Freedom of Information Act), η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε δημοσιεύσει τότε ονόματα οφειλετών, ποσά των ληφθέντων δανείων και επιτόκια.

Οπως αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα, η μονάδα χρηματιστηριακών συναλλαγών της Lehman Brothers είχε αποσπάσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. δολαρίων, τον Μάρτιο του 2008, καθώς και μικρότερα ποσά σε άλλες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα. Τον Ιούνιο, όταν η πιστωτική κρίση άρχισε να επιδεινώνεται, απέσπασε 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής τράπεζας. Το συνολικό ποσό για όλες τις περιόδους έφτασε τα 18 δισ. δολάρια (12,53 δισ. ευρώ).

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2008, το τμήμα χρηματιστηριακών συναλλαγών της Lehman συμφώνησε να πληρώσει τα ανεξόφλητα δάνεια, αναφέρει η Fed. Μία μέρα αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου τέθηκε υπό εκκαθάριση, τέσσερις ημέρες μετά τη μητρική της.

Κατά την ίδια περίοδο της κατάρρευσης, η εν λόγω θυγατρική εταιρεία της Lehman, στην οποία τελούσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου ο Ρίτσαρντ Φαλντ, διατηρούσε δάνειο 45 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα Primary Dealer Credit Facility της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Λόγω των ανησυχιών της για την ασφάλεια του δανείου, η Fed είχε δώσει εντολή στην Barclays να αναλάβει το δάνειο, όταν η βρετανική τράπεζα αγόρασε τη μονάδα χρηματιστηριακών εργασιών της Lehman Brother Holdings στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με κατάθεση στο δικαστήριο. Η Barclays ολοκλήρωσε την εξαγορά του τμήματος της Lehman μία εβδομάδα μετά τη χρεοκοπία της τράπεζας, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008.

Οσον αφορά στην περίπτωση της Goldman Sachs, εντύπωση προκαλεί ότι η μονάδα της αμερικανικής τράπεζας είχε αποσπάσει στις 9 Δεκεμβρίου του 2008 από το μέχρι προσφάτως μυστικό πρόγραμμα το μεγαλύτερο ενιαίο ποσό δανείου από οποιοδήποτε δανειοδοτικό πρόγραμμα της Fed, της τάξης των 15 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση των βρετανικών τραπεζών, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι Royal Bank of Scotland (RBS) και Barclays είχαν αποσπάσει περισσότερα από 140 δισ. δολάρια σε μυστικά δάνεια χαμηλών επιτοκίων. Μόνο σε μία μέρα, στις 7 Οκτωβρίου του 2008, το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της RBS στις ΗΠΑ είχε αποσπάσει έκτακτα δάνεια ύψους 20 δισ. δολαρίων. Η RBS Securities είχε λάβει 27 δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, συνολικής αξίας 73 δισ. δολαρίων, τα οποία έχει αποπληρώσει στο σύνολό τους. Η Barclays Capital απέσπασε 39 δάνεια αξίας κοντά στα 67 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το ένα είχε επιτόκιο μόλις 0,12%. Τέλος, η HSBC έλαβε μόνο ένα δάνειο ύψους 152 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2008. Μέχρι στιγμής, καμία εκ των βρετανικών τραπεζών δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτές τις αποκαλύψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή