Ισχυρή ζήτηση και αυξημένο επιτόκιο για τα ισπανικά ομόλογα

Ισχυρή ζήτηση και αυξημένο επιτόκιο για τα ισπανικά ομόλογα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χθεσινή δημοπρασία τριετών και πενταετών ισπανικών ομολόγων συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ τη χαρακτήρισε η ισχυρή ζήτηση -κυρίως από το εσωτερικό- και αυξημένο επιτόκιο. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το οποίο είχε θέσει ως στόχο την άντληση κεφαλαίων από 2 έως 3 δισ. ευρώ, συγκέντρωσε 1,5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία των ομολόγων λήξης 2014 και 1,5 δισ. ευρώ από αυτή των ομολόγων λήξης 2016. Οσον αφορά τη δημοπρασία των τριετών τίτλων, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,291%, με την προσφορά να καλύπτεται κατά 2,3 φορές. Αντίστοιχα, η μέση απόδοση του πενταετούς ομολόγου έφτασε στο 4,871% με την προσφορά να καλύπτεται κατά 2,9 φορές, σε σχέση με το επιτόκιο 4,549% και την κάλυψη 1,9 φορών της προηγούμενης δημοπρασίας στις αρχές Μαΐου. «Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες της αγοράς για τις χώρες της περιφέρειας, πρόκειται για άλλη μία περίπτωση όπου η ρήση «στόχος επετεύχθη» μετράει πάνω από όλα» επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank Ντέιβιντ Σνάουτζ.

Ράλι στα ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα βλέπει ο διαχειριστής του fund κρατικών ομολόγων με τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη, Σάντορ Στέβερινκ, ο οποίος είχε προβλέψει αυτήν την εβδομάδα την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και ο οποίος αναμένει ότι η Ιρλανδία θα έχει σύντομα την ίδια μοίρα. Ο κ. Στέβερινκ σχεδιάζει να αγοράσει ιρλανδικά ομόλογα όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας στην κατηγορία junk, όπως έπραξε ο οίκος Moody’s για τα πορτογαλικά ομόλογα την Τρίτη. Η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί στην αγορά ότι η Ιρλανδία θα αποτελέσει την επόμενη χώρα που θα υποβαθμιστεί ώθησε το spread του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου σε άλμα έως και 70 μονάδες βάσης, πάνω από το επίπεδο ρεκόρ των 1.000 μονάδων. Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody’s την Τρίτη εκτόξευσε το πορτογαλικό spread κατά 242 μονάδες βάσης. Ο διαχειριστής του fund τόνισε ότι προτιμά τα ιρλανδικά από τα πορτογαλικά ομόλογα επειδή το πρόβλημα χρέους της Ιρλανδίας έχει προκληθεί από τις τράπεζες. Οπως υπογραμμίζει, η χώρα δεν έχει τα ίδια «διαρθρωτικά προβλήματα» με τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, εκτιμώντας ότι διατηρεί καλύτερες προοπτικές να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές της για να διαφύγει της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ήπια άνοδο παρουσίαζαν χθες οι αποδόσεις για τα ισπανικά και τα βελγικά ομόλογα, αλλά και για τα CDS των εν λόγω χωρών, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές ότι τα hedge fund στοιχηματίζουν σε μία ευρύτερη κρίση στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Depository Trust & Clearing Corporation, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου, οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματά τους για μία ελληνική και πορτογαλική χρεοκοπία, πιθανώς επειδή τις θεωρούν ως δεδομένες, και ενίσχυσαν τις συναλλαγές σε ισπανικά και βελγικά CDS. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές αγόρασαν και πούλησαν 7.866 συμβόλαια ασφαλίστρων κινδύνου έναντι του ισπανικού χρέους, με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 18,7 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας αύξηση 11% από το β΄ εξάμηνο του 2010 και 35% από την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Οσον αφορά τα CDS του Βελγίου, ο όγκος των συναλλαγών τους σημείωσε αύξηση 26% από το β΄ εξάμηνο του 2010, στα 7,1 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, τα ελληνικά και πορτογαλικά CDS μειώθηκαν κατά 25% και 23%, στα 4,8 δισ. και 6,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή