Παραμένουν οι υψηλές τιμές τροφίμων, θα αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις

Παραμένουν οι υψηλές τιμές τροφίμων, θα αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ θα παραμείνουν οι τιμές των τροφίμων, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις από τις τιμές αυτές θα αμβλυνθούν το 2011/2012 εν συγκρίσει με το τι συνέβη την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της βελτιωμένης συγκομιδής. Τα σχετικά ανέφερε ανώτατος οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Αμποντολρέζα Αμπασιάν. Ο FAO αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις του για τη φετινή παραγωγή δημητριακών, ώστε να συμπεριλάβει και τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα ανέφερε πως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν απροσδόκητα 1% τον Ιούνιο εξαιτίας της ακριβότερης ζάχαρης.

Η πτώση στις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, καθώς και σε άλλα είδη στην αγορά εμπορευμάτων αναμενόταν να επηρεάσει τον δείκτη των τιμών των τροφίμων και να εκτονώσει τον πληθωρισμό τους. «Είναι πιθανόν να δούμε το 2011/2012 ελαφρά λιγότερη επιρροή από εκείνη της περιόδου 2010/2011», προσθέτει ο κ. Αμπασιάν. «Ωστόσο, οι υψηλές τιμές σε σχετικούς όρους εν συγκρίσει με τα ιστορικά επίπεδα θα παραμείνουν. Δεν διακρίνουμε καμία ανάπαυλα στην άνοδο. Σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης, το θέμα των υψηλότερων τιμών των τροφίμων είναι ορατό». Δεδομένου, μάλιστα, του γεγονότος ότι τα αποθέματα είναι ανελαστικά, η αστάθεια δεν πρόκειται να περιοριστεί.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO Food Price Ιndex, ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές για ένα καλάθι δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης, είχε φθάσει τις 234 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση από τις αναθεωρημένες 231 μονάδες του Μαΐου. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2010, η άνοδός του είναι της τάξεως του 39%. Πάντως, ο δείκτης FAO εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ των 238 μονάδων εφέτος τον Φεβρουάριο. Αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, ο Διεθνής Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων την φέρει στα 2,313 δισεκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 11 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιουνίου. Επιπλέον, ο οικονομολόγος του FAO τόνισε πως οι προς τα κάτω πιέσεις στις τιμές σίτου ίσως διαρκέσουν δύο εβδομάδες ακόμα. Ωστόσο, η ζωηρή ζήτηση ειδικά για ζωική τροφή και βιοκαύσιμα θα αποτρέψει τις τιμές από το να σημειώσουν σημαντική πτώση και θα τις διατηρήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η αύξηση στην αγροτική παραγωγή συνολικά θα επιβραδυνθεί στο 1,7% ετησίως έως το 2020, όταν την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος ήταν 2,6%, παρατηρεί ο Διεθνής Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων και ο ΟΟΣΑ. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η αναπτυξιακή οργάνωση Oxfam επισημαίνει πως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 9,2 δισεκατομμύρια από τα 6,9 δισεκατομμύρια πέρυσι και η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί 70% για να τον θρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή