Εν συντομια

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργία 157.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο 157.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μία αύξηση 68.000 θέσεων. Επιπλέον, ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3.000, στις 424.750. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία) ανακοίνωσε χθες ότι θα παρατείνει κατά ένα έτος τη διορία πληρωμών για τους άνεργους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι υποθήκες των οποίων έχουν ασφαλιστεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης.

Γερμανία

Σημαντικό άλμα της τάξης του 10% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο, με τους αναλυτές να αναμένουν μία περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι πωλήσεις της BMW αυξήθηκαν κατά 15,9% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας ρεκόρ μηνιαίων πωλήσεων όλων των εποχών. Η εταιρεία διέθεσε 165.855 οχήματα, εκ των οποίων τα 134.432 ήταν της ομώνυμης μάρκας.

Ανοδος παραγωγής στη βιομηχανία

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν η άνοδος της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται στο ενισχυμένο επίπεδο παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν και είχε υποχωρήσει 0,8%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι 32 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μία μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,8%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση της παραγωγής των κλάδων κατασκευών, μεταποίησης και ενέργειας διαμορφώθηκε στο 7,6%. Η παραγωγή των κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ αυτή των βασικών αγαθών κατά 0,7%.

Μια θέση στα ανώτερα κλιμάκια του ΔΝΤ αποκτά η Κίνα

Η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει μία θέση στα ανώτερα κλιμάκια του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές εντός του οργανισμού. Η νέα επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε έτοιμη να δημιουργήσει μία επιπλέον θέση αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, την οποία αναμένεται να λάβει ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Στρος-Καν, Μιν Ζου (φωτογραφία). Σημειώνεται ότι ο κ. Μιν είχε εκτελέσει στο παρελθόν χρέη αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Σε περίπτωση που ο κ. Μιν λάβει την πέμπτη θέση στο «τραπέζι» των αναπληρωτών διευθυντών του ΔΝΤ, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η Ασία θα διαθέτει δύο θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια του οργανισμού. Ο υπ. Οικονομικών της Σιγκαπούρης Ταρμάν Σανμουφκαραθνάν διατηρεί μία έδρα στη συμβουλευτική επιτροπή του ΔΝΤ.

Εκτιμήσεις EBA για μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε. Ε. ενδέχεται να προχωρήσουν στη δημοσίευση εκτιμήσεων της μελλοντικής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του τελευταίου γύρου τεστ κοπώσεως των τραπεζών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα. Από την πλευρά τους οι τράπεζες εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) γι’ αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει ορισμένες από αυτές. Οι ανησυχίες των τραπεζών έχουν να κάνουν με την πιθανότητα η συγκεκριμένη δημοσίευση στοιχείων κερδοφορίας να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των μετοχών τους. Η EBA αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Πτώση του δείκτη καταναλωτικής άνεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Από το υψηλό δέκα εβδομάδων υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής άνεσης στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Συγκεκριμένα, ο δείκτης παρουσίασε πτώση στις -45,5 μονάδες από τις -43,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. «Ο κίνδυνος για την ανάκαμψη είναι, ότι σε περίπτωση διατήρησης του αρνητικού κλίματος, οποιαδήποτε ανακούφιση στον ισολογισμό των καταναλωτών, που θα προκύψει από την πτώση των τιμών της βενζίνης, δεν θα μεταφραστεί σε μια ανάκαμψη του εισοδήματος των νοικοκυριών», τονίζει ο ανώτερος οικονομολόγος του Bloomberg Τζο Μπρουσουέλας. Ο επιμέρους δείκτης καταναλωτικής άποψης υποχώρησε στο -80,9, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή