Ιταλική κρίση α λα ελληνικά φοβούνται τώρα οι αναλυτές

Ιταλική κρίση α λα ελληνικά φοβούνται τώρα οι αναλυτές

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ 9ετίας κατέγραφε χθες η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας, με την ελληνική κρίση να αγγίζει πλέον και τη μεγαλύτερη αγορά κυβερνητικού χρέους της Ευρωζώνης. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002, η απόδοση έφθανε το 5,27%, έναντι 4,87% μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, καθώς επικράτησαν οι φόβοι ότι οι ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ίσως αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αν υποχρεωθούν να στηρίξουν τις τράπεζές τους, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής της Ε.Ε., την ερχόμενη εβδομάδα. Προς τη μεγαλύτερη αύξηση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2010 όδευε η διαφορά απόδοσης (spread) των 10ετών ιταλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά, στις 233 μονάδες βάσης. Και το κόστος ασφάλισης των ιταλικών ομολόγων έναντι πτώχευσης (cds) αυξανόταν κατά 8,5 μονάδες βάσης, στις 226, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου.

«Αν μιλάμε για στάση πληρωμών στην Ελλάδα και ενώ η κρίση εξαπλώνεται μέσω Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, τότε η Ιταλία με το τεράστιο χρέος της είναι ο επόμενος σταθμός», τόνιζαν χθες το πρωί αναλυτές. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα κατά 0,6% τον Μάιο, μετά την αύξησή της κατά 1,1% τον Απρίλιο. Η κλιμάκωση της κρίσης δεν μπορούσε πάντως να αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, αγγίζοντας ωστόσο ακόμα και την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Φινλανδία. Στην Ισπανία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ενισχύονταν κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5,67%, με το κόστος ασφάλισης να αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες βάσης, στις 305. Στην Ιρλανδία, οι αποδόσεις αυξάνονταν κατά 14 μονάδες βάσης, στο 12,87%, ενώ το κόστος ασφάλισης κατά 28 μονάδες βάσης, στις 883. Η Πορτογαλία είδε το κόστος ασφάλισης των 10ετών ομολόγων της να αυξάνεται κατά 9,5 μονάδες βάσης. Στο Βέλγιο, το cds αυξήθηκε κατά 4,5 μονάδες βάσης, στις 165,5, ενώ το spread κατά 10 μονάδες βάσης, στις 125. Ολλανδία και Αυστρία είδαν το spread των 10ετών ομολόγων τους να ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης, στις 37 και τις 56, αντίστοιχα, ενώ η Φινλανδία κατά 2 μονάδες βάσης, στις 35 μονάδες.

Η αβεβαιότητα για την Ευρωζώνη αντιστάθμισε τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τα στοιχεία περί απασχόλησης, που πάντως απογοήτευσαν όταν ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ. Βάσει αυτών, η αύξηση της απασχόλησης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έμεινε στάσιμη τον Ιούνιο, με τους εργοδότες να προσλαμβάνουν τον μικρότερο αριθμό εργαζομένων του τελευταίου εννεαμήνου. Οι προσλήψεις εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 18.000, με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο, έναντι 90.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 9,2% -ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο- έναντι 9,1% τον Μάιο. Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου, δείχνοντας ότι το δίμηνο αυτό δημιουργήθηκαν 44.000 θέσεις λιγότερες από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Τα στοιχεία διέψευσαν έτσι τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να επιταχύνεται μετά την προσγείωση του πρώτου εξαμήνου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέστρεψαν τα αρχικά κέρδη, που τα είχαν ωθήσει στα υψηλά πέντε εβδομάδων χάρις στα προχθεσινά στοιχεία για τις αμερικανικές προσλήψεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε το μεσημέρι απώλειες 0,3%, στις 1.120,46 μονάδες. Και το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6%, στα 1,424 έναντι του δολαρίου -έχοντας νωρίτερα φθάσει έως και τα 1,436- λόγω των φόβων ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ιταλίας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ρευστό μετά τα τεστ αντοχής. Οι φόβοι αυτοί, άλλωστε, αντιστάθμισαν την ανακούφιση από την προχθεσινή προσφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Πορτογαλία, δεχόμενη ως ενέχυρο τα ομόλογά της, έστω και αν η χώρα έχει υποβιβασθεί σε καθεστώς junk. Οι ιταλικές τράπεζες κατέγραφαν απώλειες, με τη μετοχή της UniCredit να υποχωρεί κατά 5,2% όταν άρχισε και πάλι η διαπραγμάτευσή της, μετά την αναστολή λόγω limit down.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή