Νέα βάρη από την αύξηση των επιτοκίων

Νέα βάρη από την αύξηση των επιτοκίων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετα βάρη για τις υπερχρεωμένες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης συνεπάγεται η δεύτερη μέσα στο έτος αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η δυσάρεστη πλην γενικώς αναμενόμενη είδηση συνοδεύθηκε από το γνώριμο σωσίβιο που παρέχει η Τράπεζα στις υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρώ: την υπόσχεση που έδωσε με αφορμή την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody’s πως η Τράπεζα θα εξακολουθήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα πορτογαλικά ομόλογα όπως και τα ομόλογα των άλλων υπερχρεωμένων χωρών ακόμη κι όταν αυτά έχουν υποβαθμιστεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης στο επίπεδο των ομολόγων σκουπιδιών.

Με την τελευταία αύξηση, τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται πλέον στο 1,50% και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση του κόστους του δανεισμού στην Ευρωζώνη μέσα στο 2011 αν κρίνουμε από τη σημειολογία της ΕΚΤ, την οποία ερμηνεύουν αναλόγως οι αγορές. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, που βρίσκεται στο 2,7% υπερβαίνοντας σαφώς τον στόχο της Τράπεζας, ο κ. Τρισέ προεξόφλησε πως ο δείκτης θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά τους επόμενους μήνες εξαιτίας κυρίως των υψηλών τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων. Ενδεικτική των προθέσεών της για περαιτέρω αύξηση του κόστους του χρήματος, ήταν η δήλωση του κ. Τρισέ πως η Τράπεζα «θα εξακολουθήσει να καταγράφει πολύ στενά όλες τις εξελίξεις» στο μέτωπο των τιμών.

Αντικρούοντας τις επικρίσεις πως η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε αναπτυξιακή τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ακόμη και μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων. Παραδέχθηκε, βέβαια, πως τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν τάσεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης μετά την πρώτη αύξηση τον Απρίλιο. Στο ακανθώδες θέμα των επιπτώσεων που θα έχει, όμως, στις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης το αυξημένο κόστος δανεισμού, ο κ. Τρισέ ελίχθηκε επιμένοντας πως «θα επωφεληθεί η ήπειρος συνολικά γιατί θα διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών και η εμπιστοσύνη». Πέραν αυτού όμως, και της υπόσχεσης για συνεχή παροχή ρευστότητας στις τράπεζες των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποδοκίμασε τον «μικρό σχηματισμό ολιγοπωλίου» των τριών αμερικανικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή