Στάση πληρωμών απειλεί και τις… ΗΠΑ

Στάση πληρωμών απειλεί και τις… ΗΠΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για την εξεύρεση μιας λύσης για την αύξηση του ορίου δανεισμού των 14,3 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί έως τις 2 Αυγούστου, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις φιλοδοξίες τους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, να φτάσουν σε κάποιο είδους συμφωνίας που θα προσφέρει κάτι και στις δύο πλευρές, και να αναβάλουν τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις τους για αργότερα.

Στο ενδεχόμενο να αποδεχθούν οι Ρεπουμπλικανοί μία «μίνι» συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, παρά την προτίμησή τους υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Τέξας, Τζον Κόρνιν. «Το πρόβλημα με μία «μίνι» συμφωνία είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «μάξι» πρόβλημα», τόνισε ο γερουσιαστής. «Θα αποδεχθούμε τις περικοπές που μπορούμε να πάρουμε επί του παρόντος, και θα επανέλθουμε στο ζήτημα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», συμπλήρωσε.

Αλλαγή πορείας

Ενας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Μαρκ Κιρκ του Ιλινόις, προσέγγισε κάπως διαφορετικά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την αύξηση του ορίου δανεισμού. «Η αμερικανική κυβέρνηση είναι σαν ένα διαστημόπλοιο δαπανών, και όπως κάθε διαστημόπλοιο χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αλλάξει πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι συνέπειες της καθυστέρησης αύξησης του ορίου δανεισμού έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται ορατές σε πολλά μέτωπα της αμερικανικής οικονομίας. Πρόσφατα, η πολιτεία της Φλόριντα προανήγγειλε την απόλυση 1.300 εργαζομένων, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την περικοπή των χρηματοδοτήσεων της εκπαίδευσης αλλά και το πάγωμα των μισθών του δημοσίου τομέα για τρία χρόνια, ενώ η πολιτεία της Αριζόνα προχωράει σε περικοπές του προγράμματος υγείας Μedicaid.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα της Challenger, Gray & Christmas, ανέφερε ότι το επίπεδο απολύσεων τον Ιούνιο στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 5,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι από τις 41.432 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες από τις 10.000 προήλθαν από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Προειδοποίηση Ομπάμα

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι μία αποτυχία του Κογκρέσου να φτάσει σε μία συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου δανεισμού ώστε να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία δεύτερη οικονομική ύφεση ή και ακόμα χειρότερα. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο συζήτησης που είχε με Αμερικανούς πολίτες, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, απέκλεισε να φτάσει έως το σημείο να ενεργοποιήσει μία ρήτρα στη Δέκατη Τέταρτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αυξήσει το όριο χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

«Δεν νομίζω να φτάσουμε καν στο συνταγματικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ομπάμα. «Η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να χρεοκοπήσουν είναι ανεύθυνη. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε δύο εβδομάδες το Κογκρέσο θα βρει μία συμφωνία που θα λύσει το έλλειμμά μας αλλά και τα προβλήματα χρέους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή