Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπει ο ΟΟΣΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα πορίσματα της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ, προβλέποντας επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία πλησιάζουν σε κομβικό σημείο στην οικονομική τους ανάπτυξη, ενώ διαβλέπονται σημάδια αποδυνάμωσης στις επιδόσεις τους. Μέχρι τα τέλη του έτους, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, σε συνολική βάση, για τα 34 κράτη-μέλη του οργανισμού θα έχει διαμορφωθεί στο 4,2%. Για τις πλουσιότερες χώρες, ωστόσο, θα περιοριστεί στο 2,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης CLI, «αποστολή» του οποίου είναι να αποκρυπτογραφηθούν μεταβολές στον οικονομικό κύκλο, υποχώρησε στα 33 κράτη-μέλη του οργανισμού για δεύτερο συναπτό μήνα, υποχωρώντας τον Μάιο στο 102,1 από 102,5 ένα μήνα πριν. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης CLI διολίσθησε από το 102,5 τον Απρίλιο στο 102,1 τον Μάιο. Για τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη, G7, δηλαδή τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ο δείκτης CLI εμφάνισε πτώση στο 103 από το προηγούμενο 103,2. Ανάλογες ενδείξεις παρουσιάστηκαν, επίσης, για χώρες εκτός ΟΟΣΑ, οι οικονομίες των οποίων ωστόσο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διεθνή κλίμακα. Αναφερόμαστε στις γοργά αναπτυσσόμενες Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία. Μάλιστα, o δείκτης CLI κινήθηκε σε επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.

Στην Κίνα, το εμπορικό πλεόνασμα ξεπέρασε τα 22,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο επταμήνου, λόγω της πτώσης των εισαγωγών. Εναν μήνα πριν, το πλεόνασμα είχε φθάσει τα 13,1 δισ. δολάρια, ενώ τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 20 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν φόβους των επενδυτών για υπερθέρμανση της πλέον ταχύρρυθμης οικονομίας του κόσμου. Η αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος, στο μεταξύ, ενισχύει τη ρευστότητα στην οικονομία και κατά συνέπεια δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Πεκίνου για αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Στις ΗΠΑ, παράλληλα, ανακοινώθηκαν αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι η υψηλή ανεργία θα παραμείνει το πιο μελανό σημείο στην οικονομία.

Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, η στασιμότητα στην αμερικανική αγορά εργασίας προμηνύει ελαφρά επιβράδυνση στην ανάπτυξη της χώρας. Τον Ιούνιο, οι προσλήψεις νέου προσωπικού στις ΗΠΑ έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εννεάμηνου, μη συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα. Στην Ινδία, τέλος, οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να ενισχυθούν φέτος κατά 10% με 12%, έναντι του αρχικά αναμενόμενου 18% και του 30% που είχε καταγραφεί έναν χρόνο πριν. Αυτή η αποδυνάμωση της ζήτησης αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων αλλά και των τιμών των καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή